Gyöngyösi Márton: „Zelenszkij sem azt várja el Magyarországtól, hogy héjaként viselkedjen, de az alapvető szolidaritásra joggal számíthat”

Gyöngyösi Márton: „Zelenszkij sem azt várja el Magyarországtól, hogy héjaként viselkedjen, de az alapvető szolidaritásra joggal számíthat”

Volodimir Zelenszkij és most már az egész világ is tisztában van azzal, hogy Orbán Vlagyimir Putyin érdekeit képviseli egyedül a 27 tagállam közül. Egy pávatáncot folytat, amikor szavakban a közösség mellett beszél, de tettekben a Kreml foglya.

Így értékelte az Alfahírnek Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, hogy Orbán Viktor visszautasította Volodimir Zelenszkij szinte minden kérését.

Az ukrán elnök az Európai Tanácsban elmondott beszédében kitért a magyar kormányfőre is, amikor arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Ukrajnában dúl a háború, Orbán Viktor nem akar állást foglalni a NATO-segítség kiterjesztéséről.

Ezrek és ezrek mentek már el. És te hezitálsz, hogy szankciókat vezessetek-e be vagy sem? És habozol, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy sem? És habozol, hogy kereskedj-e Oroszországgal vagy sem? Nincs idő tétovázni

- hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Zelenszkij Orbánnak üzent: Te hezitálsz, hogy szankciókat vezessetek-e be vagy sem?

Címlap Zelenszkij Orbánnak üzent: Te hezitálsz, hogy szankciókat vezessetek-e be vagy sem? Voldomir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön videón keresztül üzent az Európai Tanácsnak. Beszédében emlékeztetett rá, hogy az egy hónapja tartó háború milyen hatással volt Ukrajnára, majd kitért azokra az országokra is, akik támogatják Ukrajnát.

Orbán Viktor azonban rövidre zárta a kérdést, amikor sajtófőnöke útján jelezte, a Magyarországon áthaladó NATO-fegyverek szállítása szemben állnak hazánk érdekeivel. Ujhelyi István úgy látja, a magyar kormányfő a békét nem ezzel a magatartással fogja elérni, hanem egy egységes európai közösség védernyőjével.

Mi is azt mondjuk, hogy nincsen szó a gázcsapok elzárásáról, de az is az Orbán-rendszer bűne, hogy minden korábbinál jobban függünk az orosz energiaszektortól, ami most már kiterjed a Paks 2 beruházásra is

- tette hozzá az MSZP EP-képviselője.

Önmagában már az is kellemetlen, hogy ezen az EU-csúcson Volodimir Zelenszkij egyetlen embert szólított nevén, ragadott ki a beszédében, mégpedig Orbán Viktort

- mondta lapunk érdeklődésére Gyöngyösi Márton.

A Jobbik EP-képviselője arra is rámutatott, hogy egy hónapja tart az orosz-ukrán háború, de Orbán Viktor még most sem hajlandó megnevezni, ki az agresszor, és ki az áldozat ebben a konfliktusban.

Ez a fajta érzéketlenség páratlannak számít Európában. Nyilván ismerve a realitásokat, Zelenszkij sem azt várja el Magyarországtól, hogy héjaként viselkedjen, de az alapvető szolidaritásra talán joggal számíthat, főleg egy olyan ország vezetőjétől, amely ország 1956-ban a mostanihoz nagyon hasonló túlerőben lévő agressziót tapasztalt meg

- vont párhuzamot Gyöngyösi Márton az oroszok jelenlegi és a szovjetek '56-os támadása között.

Mindkét EP-képviselő, Ujhelyi István és Gyöngyösi Márton is arról beszélt, hogy a magyar kormány, illetve Orbán Viktor hozzáállása miatt régóta kellemetlen magyar politikusnak lenni Brüsszelben. Azonban az európai politikusok is pontosan tudják, hogy ez csak a Fidesz-KDNP-kormány és nem a teljes magyar társadalom álláspontja.