"Vége a habzsolásnak!" Kemény üzenetet kapott a törzshelyét közpénzzel kitömő újpesti fideszes polgármester

"Vége a habzsolásnak!" Kemény üzenetet kapott a törzshelyét közpénzzel kitömő újpesti fideszes polgármester

Viták kereszttüzébe került az újpesti polgármester törzshelye, miután kiderült, hogy a vendéglőnek jelentős kedvezményeket biztosított a fideszes vezetésű önkormányzat. 


Déri Tibor, a Momentum, a DK, az MSZP, az LMP és a Jobbik közös polgármester-jelöltje múlt héten tett közzé egy videót, amelyben a Kakukk vendéglő körüli gyanús ügyeket taglalta. 2010 őszén a frissen megválasztott fideszes városvezetés azzal ünnepelte győzelmét, hogy az önkormányzati tulajdonú ingatlanban működő étterem bérleti díját harminc százalékkal csökkentették. 2013-ban az üzemeltetők meg is vehették a helyet, méghozzá nem meglehetősen diszkont áron:

110 négyzetmétert 15 millió forintért. 

Déri hozzáteszi, hogy az épület, amelyet ilyen olcsón dobtak új tulajdonosai után, évi egymillió forint hasznot termelt az önkormányzatnak. A kerület vezetése azonban gondoskodott arról is, hogy legyen miből kifizetni az eleve akciós vételárat. A cég 2012-től napjainkig összesen nettó 52 millió forintnyi megrendelést kapott az önkormányzattól. 

A szokatlan nagylelkűség mögött Déri szerint egyértelműen az áll, hogy 

a Kakukk Wintermantel Zsolt polgármesternek és körének a törzshelye. 

A kerület vezetőinek autóit szinte minden nap látni a vendéglő előtt, sokan azt gondolják, valójában övé a hely. 

Az LMP Újpesten egyéni képviselő-jelöltként induló ügyvivője, Kanász-Nagy Máté a Népszavának úgy fogalmazott

"Többet vannak itt, mint a Városházán."

A videóra reagálva Wintermantel nem is tagadta, hogy a Kakukk a törzshelye, Dérit pedig azzal vádolja, hogy az aránytalan kedvezményekre rámutatva "sárba tiporja" a hagyományos újpesti értékeket. A Kakukk vendéglő Facebook oldalán hosszú bejegyzésben tagadták a vádakat, az önkormányzat pedig saját honlapján tette közzé az ő verziójukat az ügyben.  

Pénteki közleményében a Déri Tibort támogató ellenzéki pártok azt írják, megértik a polgármester "hisztérikus magyarázkodását", hiszen 

"valószínűleg véget ér Wintermantel Zsolt, politikustársai és csatolmányaik féktelen habzsolása, dőzsölése a Kakukk vendéglőben, melyről fél Újpest tudott, és számtalan újpesti nap mint nap szemtanúja volt, munkaidőben is."

Hozzáteszik: értik azt is, hogy a Kakukk tulajdonosai miért reagáltak olyan "agresszívan" a leleplezésre:

"Kellemetlen lehet megmagyarázni a többi újpesti étteremnek, hogy ők hogyan kaszáltak legalább 52 milliót az önkormányzattól, miközben mások nem voltak ilyen “szerencsések”.

Leszögezik, hogy a győzelmük után "a fair play szabályai szerint egyenlő esélyeket biztosítunk mindenki számára".