WWF: „A kormány átlépett egy vörös vonalat”

WWF: „A kormány átlépett egy vörös vonalat”

Tizenhat éve dolgozom a WWF-nél, azóta ilyen mértékű visszalépésre nem volt példa

- nyilatkozta az Indexnek Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője.

Az augusztus 5-től életbe lépett kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt egyebek mellett felfüggesztik a tarvágás tilalmát a magas természetességű állami erdőkben is. Az akácosok mintájára eltörlik a tölgy- és bükkerdők kötelezően alkalmazandó vágáskorát, a tölgyeseket pedig a kitermelés után mostantól elég sarjaztatással felújítani.

Gálhidy László szerint ezzel a döntéssel a kormány átlépett egy vörös vonalat.

Megengedhetetlen, hogy adott esetben vegetációs időszakban adjanak ki engedélyt fakitermelésre. A természetvédelmi területek legértékesebb részein pedig már régóta nem a fakitermeléssel kellene foglalkozni.

A WWF szakembere aki szerint azzal, hogy nem minden esetben írják elő az újratelepítést - lehetőleg őshonos fákkal -, teret adnak az invazív fajok, például az akác további elterjedésére. Az akác ugyanis egy erdőben sok növény és állat számára nem megfelelő élőhely.

A programvezető felidézte, hogy ilyen mértékű lazításokra korábban volt már példa egy a jelenleginél kritikusabb időszakban, de ennek hatásai még a mai napig érződnek.

Arról nem is beszélve, hogy új telepítések esetében évtizedeket vesz igénybe az erdő újraépülése

- hívta fel a figyelmet Gálhidy László.

A WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője arra is kitért, hogy tarvágás esetén eltűnik a területen élő lágyszárú növények, rovarok, madarak, denevérek és egyéb élő közösségek élettere. A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy

minél jobban romlik egy erdő természetessége és folyamatossága, annál sérülékenyebb lesz a klímaváltozással szemben, és akár lokális ökológiai katasztrófák is bekövetkezhetnek.