Zacher Gábor szerint ha egy kövér politikus lefogyna, az jó üzenet volna egész Magyarországnak

Zacher Gábor szerint ha egy kövér politikus lefogyna, az jó üzenet volna egész Magyarországnak

Szerinte bombás plakátok és hazugságok helyett inkább a kormánynak inkább arra kellene felhívni az emberek figyelmét, hogy a magyar a világon az ötödik legelhízottabb nemzet.

Magyarország legismertebb toxikológusával, Zacher Gáborral egy bő órás interjút készített a Telex. Ebben az egyik legnépszerűbb orvosa a szűrővizsgálatok fontosságára, és a kóros túlsúly káros hatásaira hívta fel a figyelmet.

Zacher Gábor óriási hiánynak érzi, hogy nem szólnak reklámok és óriásplakátok a szűrővizsgálatok fontosságáról.

Magyarországon évente körülbelül 500 nő hal meg méhnyakrákban, Zacher szerint egy észak-európai országban lakosságarányosan ennek csupán a 10 százaléka — mutatott rá a toxikológus. Hozzátette: ezt a különbséget nem lehet genetikai adottságokkal magyarázni.

Szerinte a nőknél fontosak a rendszeres méhnyakrák- és emlőrákszűrések, férfiaknál pedig a vastagbélrák-, valamint a prosztatarákszűrés. Ez akkor is fontos ha semmilyen tüneteik nincsenek. Hangsúlyozta: „Ezek a betegségek, ha kellő időben kiszűrik őket, akkor abszolút gyógyíthatóak.”

Azt gondolom, hogy egy ilyen reklám lenne a valódi közszolgálatiság, és nem a bombás plakát, meg amikor azt írják rá, hogy a magyarok mit tudom én hány százaléka döntött, ami úgy, ahogy van, egy hazugságról szó.

A csülkös pacal országában népbetegség az elhízás: „Magyarországon legalább egymillió cukorbeteg van, és a lakosság nem kis százaléka elhízott kategóriába tartozik, és pontosan látjuk, hogy az elhízás és egy csomó betegség milyen kapcsolatban áll egymással” — mondta Zacher Gábor a Telexnek. Kiemelte: a túlsúly a Covidnál is nagyon komoly rizikófaktor volt. Szerinte ezen kéne első körben változtatni.

Az orvos szerint az „influenszerek” mutathatnának pozitív példát az embereknek. „Húsz kilót lefogyni egy év alatt nem ördögtől való dolog, nem arról van szó, hogy 80 kilót kell lefogyni egy év alatt.”

Gondolhatnánk akár egy elhízott magyar politikusra is, aki azt mondaná, hogy igen emberek, sajnos elhíztam, mi lenne, ha ezen változtatnánk. És akkor minden két hónapban előjönne a csávó, fölállna a mérlegre, és azt mondaná, hogy megint lement négy kiló

— utalt egy konkrét személyre az orvos. Szerinte a példát látva az emberek úgy éreznék, hogy ha ő meg tudja csinálni, akkor ők is.

Zacher Gábor szerint ennek már rövid távon is nagyon pozitív népegészségügyi hatásai lennének. Pár év alatt mérhető lenne a haszna: csökkenne a cukorbetegség, az ízületi betegségek, a daganatos betegségek előfordulása.

„A vezető politikusok egyben influenszerek, mert több százezren vagy akár egymillióan követik őket, és milliók szavaznak a pártjaikra” — mutatott rá, majd hozzátette:

Amikor azt látjuk, hogy ott vannak a jó kis csülkös pacallal, a nyolctojásos tésztával, meg a pálinka alapvető élelmiszer című mondatok hangzanak el, akkor ne várjunk csodát ettől az egész történettől.

Ezáltal a népszerűség visszafele is elsülhet: az emberek azt fogják gondolni, hogy ha ő megengedheti magának, hogy ilyen legyen, akkor én is megengedhetem magamnak.

Zacher Gábor korábban már megjárta egyszer, amikor egy interjúban konkrétan kimondta, hogy Orbán Viktor kövér, de mutathatna jó példát, ha lefogyna.

Keményen nekimentek a fideszesek:

Akkor gyakorlatilag rám szakadt az internet kurvaanyádozása, és a legenyhébb az volt, amikor anyámat emlegették, hogy utolsó mocskos disznó.

Nem csak zabálásban, piálásban is az elsők között vagyunk. A toxikológus arról is beszélt a Telexnek, hogy az alkoholbetegek száma folyamatosan emelkedik Magyarországon. „Gondolj bele, minden hetedik középiskolás valamilyen közepesen súlyos mentális problémával küzd. Magyarországon körülbelül egy osztálynyi középiskolás lesz évente öngyilkos, ami nem csak a cyberbullyingról szól.”

A korábbi felmérés eredményeit Zacher Gábor úgy összegezte, hogy drámai eredmények jöttek ki, ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy nagyon rossz a fiatalok mentálhigiénés állapota? Szerint első sorban nem alkohol- vagy kábítószer-stratégia kellene Magyarországra, hanem mentálhigiénés stratégia. „Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindenkinek szakemberhez kell fordulnia, és el kell mennie pszichológushoz vagy pszichiáterhez, hanem hogy merjünk már belenézni abba a fránya tükörbe, ami saját magunkról fog adni valamilyen képet, hogy milyenek vagyunk, és saját magunkat is tudnánk ösztökélni arra, hogy merjünk és tudjunk és akarjunk is változtatni” — hangsúlyozta a szakember.

További részletek a Telex interjújában.

(Címlapkép: Zacher Gábor toxikológus, a Honvédkórház sürgősségi centrumának akkori főorvosa 2017. november 27-én. MTI/Mohai Balázs)