6,5 millió: Jövőre ennyit fog kapni havonta Orbán Viktor

6,5 millió: Jövőre ennyit fog kapni havonta Orbán Viktor

Rengeteg pénzt vihet haza jövőre Orbán havonta a hivatalosan beismert fizetésével. És mivel jövő márciustól is automatikusan kapnak fizetésemelést a parlamenti képviselők, több közjogi méltóság is jóval többet vihet majd haza.

Az rtl.hu számítása szerint a képviselők tiszteletdíja bruttó 232 ezer forinttal, Orbán Viktoré akár bruttó 859 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, ha valóban 15 százalékkal nő a 2023-as átlagbér - írja a 24.hu. A juttatások esetükben automatikusan emelkednek, amióta a kormánypárti politikusok törvénymódosítása alapján a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi bruttó átlagbér háromszorosában határozták meg.

A 2023-as kereseti adatok még nem véglegesek. De valószínűleg idén 593 ezer forintra fog emelkedni a bruttó átlagbér. Ez esetben pedig a képviselők átlagbére 232 ezer forinttal bruttó 1,78 millió forintra fog emelkedni.

A frakcióvezetők ennek kétszeresét kapják majd. Kövér László házelnök a képviselői alapbér 2,7-szeresét keresi. Így ő cirka bruttó 4,8 milliót vihet jövőre haza. Orbán Viktornak a képviselői tiszteletdíj mellé a házelnökivel megegyező összeg is jár.

Orbán fizetése 900 ezer forinttal emelkedhet. Így márciustól fizetése több mint bruttó 6,5 millió forint lesz.

Novák Katalin államfő a házelnöki juttatás 1,1-szeresét kapja, így körülbelül bruttó 5,2 millió forint lesz a havi fizetése.

Miniszterei fizetéséről Orbán Viktor dönt, a tárcavezetők bére nincs rögzítve jogszabályban. Az rtl.hu szerint azt eddig a kormányfő az átlagbér hatszorosában állapította meg, ha tartja magát ehhez, akkor a tárcavezetők márciustól 400 ezer forinttal többet, bruttó 3,5 millió forintot kaphatnak majd. A képviselőknek egyébként nemcsak a fizetésük, hanem egyéb juttatásaik is emelkednek.

Még többe fognak tehát kerülni a magyar adófizetőknek Orbán emberei.

(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)