Orbán szerint a nyugatközpontú világrend nem tartható fent

Orbán szerint a nyugatközpontú világrend nem tartható fent

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója foglalta össze foglalta össze a Mandineren Orbán Viktor zárt körben elhangzott beszédét, amit a kormányfő tavaly év végén, a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján tartott. Ennek lényege a hvg.hu szemléje alapján, hogy a Fidesz elnöke szerint új világrend van kialakulóban, a globalizáció neoliberális modell kifulladt, az Egyesült Államoknak új kihívói lettek - részben éppen a liberális modell miatt, amely lehetővé tette olyan államok felemelkedését, mint Kína.

- Az orosz-ukrán háború Orbán szerint még inkább bebizonyította, hogy a nyugatközpontú világrend nem tartható fent.
- Válaszul a Nyugat (élén az USA-val) Orbán szerint új hidegháborút indított, egyfajta blokkosodást a Nyugat és az USA kihívói között.
- Magyarországnak Orbán szerint nem szabad részt vennie a blokkosodásban, ki kell maradnia ebből a hidegháborúból.
- Orbán szerint azért kell kimaradni a blokkosodásból, mert a nyugati blokkon belül Magyarországra csak perifériaszerep jutna.
- Márpedig Orbán Magyarországból középhatalmat szeretne csinálni a közép-kelet európai régióban.
- Magyarország Orbán szerint éppen ezért nem a blokkosodásban érdekelt, hanem az összekapcsolt gazdaságot követi, mint felzárkózási stratégiát.

Az összekötöttségen alapuló modell lényege szerinte az, hogy a hálózatként felfogott nemzetközi rendszerben egy országnak arra kell törekednie, hogy minél több ponton kapcsolódjon más országokhoz és piaci szereplőkhöz a kereskedelmi, az infrastrukturális kapcsolatok, a beruházások és a tudástranszfer, valamint a nyilvános diplomáciai kapcsolatok révén is. Tehát szerinte ez indokolja, hogy olyan államokkal is jóban kell lennünk, amelyek az USA dominálta Nyugat riválisai. Így Orbán szerint elkerülhetjük, hogy az ország marginalizálódjon.