Zelenszkij: Ukrajna teljes területét visszafoglaljuk

Zelenszkij: Ukrajna teljes területét visszafoglaljuk

Az ukrán elnök szavai szerint vissza kell hozni a szabadságot, a békét és Európát Ukrajna egész területén.

Ukrajna az ország teljes területe fölött vissza fogja szerezni az ellenőrzést - ígérte szerda éjjeli videoüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az MTI azt írja, a frontról arról érkeztek hírek, hogy a hónapok óta ostromlott Bahmutnál az ukrán erőknek sikerült előrenyomulniuk.

"Egyetlen darab földet sem hagyunk az ellenségnek. A zsarnokság sehol nem lehet úr"

- hangoztatta az ukrán államfő, hozzátéve:

"Vissza kell hoznunk a szabadságot, a békét és Európát Ukrajna egész területén."

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon arról számolt be szerda este, hogy a Donyeck megyei Bahmutnál sikeres ellentámadásokat hajtanak végre, és helyenként 2 kilométerrel szorították vissza az orosz csapatokat. "A Bahmutért vívott csata folytatódik" - szögezte le, kiemelve, hogy a Wagner katonai magánvállalat embereit sok helyen reguláris orosz csapatok váltották fel, amelyek kevésbé jól felszereltek.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója szintén szerda este arról számolt be: valós a veszélye, hogy a "húsdaráló" megfordul és bekerítik őket, emberei híján vannak a lőszernek.

Ismert, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra szólított fel egy szerdai lapinterjúban, hogy a közelgő ukrán ellentámadást ne tekintsék a végső összecsapásnak az orosz hadsereggel. Azt is elmondta, az ukrán hadsereg következő támadó akcióinak sikerén múlik a háború további alakulása.

(Címlapkép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)