Zeman: Moszkva is csatlakozhatna az EU keleti partnerségi programjához

Oroszország is csatlakozhatna az Európai Unió keleti partnerségi programjához.

A politikus a lett fővárosban, Rigában, az uniós országok keleti partnerségi programjáról rendezett csúcstalálkozójának helyszínén beszélt erről. Kifejtette, hogy Oroszországnak korábban is felajánlották ezt a lehetőséget, de akkor elutasította, "amit lehet, hogy most már kissé sajnál".
 
A cseh államfő emlékeztetett arra, hogy Moszkva tagsága 2009-ben, az uniónak a volt szovjet tagköztársaságok gazdasági felzárkóztatására kidolgozott tervében került szóba, Radoslaw Sikorski korábbi lengyel külügyminiszter vetette fel. A varsói diplomácia vezetője akkoriban szorgalmazta Oroszország belépését a programba, és azt bizonygatta, hogy a keleti partnerség nem irányul az orosz érdekek ellen. Hangsúlyozta, hogy a terv az érintett országok gazdasági modernizálását szolgálja, és ez egyben Oroszország érdekében is áll. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is egyetértett vele.
 
A CTK cseh hírügynökség azt írta, hogy azóta az ukrajnai válság miatt feszültté vált a viszony Oroszország és az Európai Unió között, és orosz politikusok is oroszellenesnek tekintik a keleti partnerségi programot. A programban hat egykori szovjet tagköztársaság - Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova és Ukrajna - vesz részt.