"Nem létezik lehetetlen" – Interjú a Phoenix RT.-vel

Piros karikás részletek, ezúttal korhatár nélkül.

 - Az ígéret szép szó, és ahogy a szeptemberi bemutatkozó interjútokban jeleztétek, decemberben valóban megérkezett az új lemezetek. Én akkor sikerre éhesnek és kitartónak jellemeztem a zenekart a cikk címében. Te egyetértesz ezekkel a jelzőkkel, vagy még ki is bővítenéd őket?

 - „Kitartás legyen a jelszó, soha nem szűnő, sírig tartó. / Akadályokat kijátszó, elvetemült, soha nem hátráló.” Ezekkel a sorokkal indul az új lemez, és azt hiszem, ez jellemez minket a legjobban. A Nincs lehetetlen című dalunk pont erről szól. Bár nem vagyunk egy veterán zenekar, de annak ellenére, hogy a banda átlagéletkora 25 év, jó ideje vagyunk ezen az úton. Hiszünk abban, hogy minden cél elérhető kemény munkával, kitartó küzdelemmel, a lényeg, hogy nem szabad feladni sohasem.

 - Szinte elsőre fülbe ragadó refrének, hangulatos, patent szólók, és jó érzékkel megírt – a rock n’ roll témavilágból többször is kikacsintó – szövegek jellemzik a lemezanyagot. Érezhetően sokat dolgoztatok rajta…

 - Márciusban kezdtük a felvételeket Törökbálinton a SuperSize Production-ben, melyek október elején fejeződtek be. Tehát nyolc hónapon keresztül az új lemezen dolgoztunk. Soha ennyi ideig nem készült egy Phoenix CD sem. Volt idő kidolgozni a dalokat, nem rohantunk sehova. Rengeteg időt töltöttünk a próbateremben. Demózgattunk, visszahallgattuk a számokat. Ákos vagy én hoztunk egy-egy témát, aztán azzal foglalkoztunk, hárman összegyúrtuk, majd én megírtam a szöveget.

 - Gondolom, azt azért nem úgy kell elképzelni, hogy egy fél évig folyamatosan a SuperSize-ban dolgoztatok? Milyen munkamódszerrel rögzítettétek a dalokat, hogyan ált össze a végleges lemezanyag?

 - Nem-nem, szó sincs erről! (nevet) Egyszerre csak három-négy-öt napot töltöttünk a Supersize-ban. Márciusban és áprilisban például három dalt rögzítettünk így. Ekkor készült el a Privát mennyország, a Durván bújj hozzám, és a Kikötőd leszek. Aztán júliusban tértünk vissza. Szóval volt időnk otthon foglalkozni a dalokkal, s közben tartottuk a kapcsolatot Varga Zolival (SuperSize Productions), folyamatosan küldtük neki a megírt vázlatokat, és most a számok a stúdióban nyerték el végleges formájukat. Zoli nagyon sokat segített nekünk, most értettük meg igazán, hogy miért fontos a produceri munka.

 - Igaz, hogy még csak pár hete van a boltokban a CD, de esetleg tudsz már érdemi visszajelzésekről beszámolni?

 - Az első pozitív visszajelzés, amit kaptunk, hogy a Mahasz listán a 13. helyen nyitott a lemez. Ez fantasztikus érzés! Nagyon jól működött az előjegyzés, több csomagban volt előrendelhető az új anyag, és nagyon sok rajongó rendelte meg, például pólóval együtt. Az eddigi kritikák is nagyon jók. A közönségünknek is bejött a Piros karikás album, a december 26-i lemezbemutatón már velünk együtt énekelték az új dalokat, szóval nagy a boldogság. (nevet)

 - Két imidzs és egy szöveges klip már készült az új felvételekből. Miért ezekre forgattatok videókat? Várható-e netán még további megfilmesítés is?

 - A Privát mennyországot erős kezdésnek éreztük, ugye ez volt az első klip még júniusban. Sokak kedvencévé vált ez a dal, a nyári fellépéseken már kihagyhatatlan volt. Aztán jött szeptemberben a Durván bújj hozzám szöveges videóval, melyet már 2014 februárjától játszottunk a koncerteken. Úgy érzem, ez is egy olyan szerzeménye a bandának, melyet amíg a Phoenix RT létezik, játszani fogunk. Majd a lemezmegjelenés előtt, november végén a Lépjünk le! klipjével jelentkeztünk, melynek forgatásán jól megfagytunk. Sikerült egy nagyon hideg novemberi délutánt kifognunk, ráadásul egy repülőgép hangárban. És, bár nagyon jó volt a hangulat, a végén mindenkinek az járt már csak a fejében, hogy „Lépjünk le innen…”! (nevet) Szívünk szerint több dalhoz is forgatnánk még videót. Annyit azért elárulok, hogy tervben van 2016 tavaszára egy újabb klip.

 - Salamon Diát – aki időközben, október végén Liverpoolban megnyerte az Amatőr Olimpiát, így megkapta a profi kártyát, néhány hete pedig itthon az Év Fitness Modellje lett – a Privát Mennyország klip után már másodszor foglalkoztatjátok, jelen esetben a CD frontborítójára is felkerült. Elárulhatnád, hogy honnan ez a jó viszony vele?

 - Ákos nővére, Kálmán Csilla, szintén fitness modell. Diát általa ismertük meg egy akusztikus Phoenix RT koncerten, még 2014 augusztusában. Nagyon örültünk amikor elvállalta a főszerepet a Privát mennyország klipben és jó ötletnek tűnt az is, hogy a borító frontján is ő szerepeljen. Diával közös bennünk a kitartásunk. Hogy mennyire készül az ilyen felkérésekre az tőle kellene megkérdezni, de mi nagyon élveztük vele a munkát, ami azt hiszem érthető. (nevet)

 - Az őszi, több mint egy tucat állomásos klubturnétokat hogyan értékelnéd? Netán, meg is osztanál velünk egy-két szalonképes, de emlékezetes, érdekes sztorit?

 - Nagyon jól sikerült az őszi turné. Kiemelkedő állomás volt a dunaszerdahelyi akusztikus bulink, ahol majdnem teltház előtt adhattunk egy nagyon hangulatos, teljesen más jellegű koncertet, mint az eddigiek. Ősszel a Kowalsky meg a Vega, és a Rómeó Vérzik zenekarokkal turnéztunk, de játszottunk a Pokolgéppel és a Fish-sel is, a Tankcsapda vendégeként pedig két fővárosban – Pozsonyban és Prágában – is színpadra léphettünk. December 26-án pedig hazai pályán mutattuk be az új lemezt, mely szintén nagyon jól sikerült. Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy egy nagyon jó évet zárunk! (nevet) Sajnos a  Phoenix RT furgonunk nyáron beadta a kulcsot, így nem volt egyszerű egyes helyekre az elutazás, de kisebb-nagyobb segítséggel mindenhova eljutottunk. Például a Rómeó Vérzik-es közös bulikra egy busszal mentünk. Képzelheted, a két zenekar egy buszban… (nevet) Élmény volt!

 - Külön térjünk már ki az akusztikus koncertetekre. Hogy fogadta ezt a közönség, ti hogyan éreztétek magatokat azon az estén? Van-e esetleg olyan terv, hogy rendszeresen fogtok ilyen jellegű fellépéseket vállalni?

 - Ahogy az előbb is említettem, nagyon jó hangulatú volt a mi kis akusztikus estünk. Régóta szerettünk volna egy ilyen bulit. Tavaly nyáron volt egy próbálkozás, de akkor csak hat dalt játszottunk el, és csak hárman. Most kiegészült a csapat egy billentyűssel, Gasparik Fecóval az Arizóna zenekarból, és egy gitárossal, Sill Attila barátunkkal. Egyébként rögzítettük a bulit, és karácsonykor fel is töltöttünk két dalt a YouTube-ra, szóval aki lemaradt, ott kicsit belekóstolhat, hogy milyen is volt az az előadás. Mivel mi is, és a közönség is nagyon élvezte, mindenképpen tervezünk folytatást.

 - Ha jól tudom, mindhármatoknak van civil foglalkozása, dolgoztok. Mennyire nehéz feladat a hétvégi koncertek lebonyolítása, kipihenése ezek mellett, egyáltalán mikor van időtök zeneszerzésre, próbákra, klipforgatásokra, egyéb zenekari teendők elvégzésére?

 - Szervezés kérdése az egész, na meg persze olyan munkahely, ahol ezt tolerálják. (nevet) Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen eddig nem igazán volt gond. A koncertek időpontjait mindig jó előre tudjuk, a szabadidőnket pedig úgy osztjuk be, hogy próbálni is tudjunk. Hetente kétszer, van hogy háromszor is lenn vagyunk a próbateremben. A zenekar körüli teendőket én intézem, bár sokszor besegít a zenekar negyedik tagja, aki bár a színpadon nincs fenn velünk, de a háttérben rengeteget dolgozik: sofőrködik, roadoskodik, fotóz és még sorolhatnám. Hözö barátunk szinte a kezdetektől mellettünk van.

 - A 2015-ös évet a Tankcsapda vendégeként zárjátok egy Barba Negra-s lemezbemutatóval. Milyen programmal, meglepetéssel készültök erre?

 - Nagy az öröm, hogy úgy mint a 2014-es évet, a 2015-öst is a Barba Negrában zárhatjuk. Tavaly ugye a Kowalsky meg a Vega és a Hooligans vendégeként játszottunk ott, idén a Tankcsapda előtt lépünk fel. Fantasztikus érzés! Főleg így, hogy már tudjuk, hogy teltház lesz. Nagyon várjuk már. Főként új dalokat játszunk majd, szóval valamilyen szinten ez is lemezbemutató koncert lesz, bár nem két órás, mint a december 26-ai csallóközcsütörtöki buli. Utána pedig biztos vagyok benne, hogy hatalmas parti lesz, de azt hiszem ilyen eszméletlen jó év után ez belefér. (nevet)

 - Jövőre miket terveztek?

 - 2016 a Piros Karikás Részletek-ről szól majd. Lemezbemutató év lesz, nagyon sok koncerttel. Ha minden jól megy, a januári szusszanás után februárban ezerrel nekivágunk a turnézásnak és nem állunk le az év végéig. Szeretnénk klipekkel jelentkezni és van pár meglepetésünk is, na de mindent szépen sorjában. (nevet) Köszönjük az interjút és Boldog Új Évet kívánunk minden Alfahír olvasónak!