Áthangszerelt (punk)zene füleinknek, avagy amikor az Aurora egy Más(ik) világban kalandozik

Áthangszerelt (punk)zene füleinknek, avagy amikor az Aurora egy Más(ik) világban kalandozik

Bemutatjuk a győri trió akusztikus albumát.

Még október legelején jelentkezett egy különleges unplugged (válogatás) albummal a legendás győri punkzenekar, amelyen 17 klasszikus Aurora sláger és „szentimentális” nóta izgalmas, újrahangszerelt változata mellett egy friss tétel is helyet kapott. Az elmúlt években már adott jó néhány akusztikus koncertet a banda, de a Más világ címet kapott kiadvány vélhetően azok számára is hatalmas meglepetést okozott, akik már részt vettek egy-egy ilyen jellegű esten, nem hogy azoknak, akik még nem látták, hallották élőben (vagy felvételről tévében, internetes felületen) ezt a produkciót.

 

 A bő egy órás anyagra alaposan átformálva kerültek fel az eredeti verziójukban zömében pörgős, karcos Aurora nóták - ahogy Vigi mesélte egy interjúban, a dalok áthangszerelése és végleges formába öntése több évig tartott. A lemez megjelenését egy általa narrált, ötletes videós trailerrel vezették fel, ez sem éppen egy megszokott húzás volt.

 A Víg ’Vigi’ László (gitár, ének), Goreczky ’Kisbé’ Szabolcs (basszusgitár), és Víg ’Kisróra’ Norbert alkotta zenekar több barátot is meghívott közreműködőnek az album rögzítése során: egyes dalokban Matula Csaba (gitár), Jakab Kitti (basszusgitár), Varga Lili - Firkin (hegedű), Barna Réka (vokál), és Péter János - Firkin (fuvola) játéka is hallható. A felvétel a győri Hangrafik Stúdióban készült, a keverés és mastering a szolnoki Denevér Stúdió munkája.

A régi szerzemények teljes metamorfózison estek át, viszont nem minden esetben maximálisan unplugged a végeredmény, néhány nótában azért bedugva maradt a gitár. Illetve, nem egyszer plusz betéttel bővült az alap dalszerkezet. A szimpla akusztikussá alakítás helyett a bravúros hangszerelési ötleteknek köszönhetően a legmagasabb szintű lett a kivitelezés: a jazzesre formált Nem hagyom magam, a ska-s zakatolással előadott Robin Hood és az Ez a város, a női vokállal kibővített Csodatevő, a pszichedelikus „kesergőre” vett Más világ, vagy a táncdalosan ringatózó Bella csao ezen változatai újabb árnyalatokkal, színekkel gazdagították a zenei palettát. És mindamellett, hogy élőn, lélegzőn szól az egész lemez, az (újra)alkotás öröme, és a felszabadultság érzete is egyértelműen lejön a dalokból.

cikkbe Aurora Mas vilag front

 A régi nóták közé „rejtve”, az album első harmadának végén csendül fel a tavalyi karantén időszak elején, márciusban videoklipként (szintén akusztikus verzióban) bemutatott Az élet zsoldosa című vadonatúj tétel, amihez akkor egy nagyon szimpatikus kezdeményezést is párosítottak - támogatói akció keretében egy póló is kiadásra került a dallal egy időben, és az ezek eladásából származó bevételt a sürgősségi és intenzív ellátásban dolgozó nővérek számára ajánlotta fel a zenekar egy győri alapítványon keresztül.

 Vigi az albumról annak megjelenésekor:
„Nagy örömmel, szenvedéllyel, izgalommal és szeretettel készítettük el a régóta beígért akusztikus lemezt Más világ címmel. Ne egyszálgitáros tábortűz mellett rögzített dalokat várjatok, valójában egy áthangszerelt válogatást álmodtunk meg és hoztunk össze közreműködő Barátainkkal. 17 régi dallal köszönünk meg és zárunk egy korszakot, egy új szerzeménnyel pedig átvezetünk benneteket az új albumhoz, amelynek rögzítése jelen pillanatban is zajlik.”

 

 Megjelenésekor a Más világ a Mahasz lista 2. helyén nyitott (nem mellesleg berántott még további négy Aurora albumot a Top 40-be), ami annyira nem is meglepő, hiszen ez a kiadvány minden elemében zsinórmérték lehet hasonló jellegű produkciók számára.

Tracklist:
01. Nincs térerő
02. Nem hagyom magam
03. ’88 telén
04. Nélküled
05. Megvan még
06. Az élet zsoldosa
07. Kissé nagyon durva
08. Robin Hood
09. Olyan éjszaka
10. Csodatevő
11. Másvilág
12. Mindegy is talán
13. Fagypont alatt
14. Magányos éjszaka
15. Kifacsart citrom
16. Bella csao
17. Ez a város
18. Idők vége

 Legfrissebb aktualitás, hogy két hete Pro Urbe Győr díjat kapott a csapat, illetve a napokban vált publikussá a nemsokára érkező új nagylemez borítójának egy részlete, a korongra kerülő dalok listája, és a címe - a híradás szerint Teszt alatt a türelem néven jelenik majd meg.