Zöld lámpa: gázra taposott a kormány az Illatos úton

Miután több párt és civil szervezet is szorgalmazta, a Jobbik többször is követelte a veszélyes hulladék elszállítását már a kormánymegbízott is lépett.

Több ellenzéki párt, köztük a legnagyobb, a Jobbik a Greenpeace megnyilvánulásai, Tarlós segítségkérése után úgy néz ki, hogy a kormány is összekaparta magát. Ma sajtótájékoztatóján, azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el Lázár János a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.  A Pest megyei kormánymegbízott rövidesen a helyszínre érkezett és bejelentette:

„Még a mai nap megkezdhetik a mintegy ezer hordó veszélyes hulladék elszállítását a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről.”

Tarnai Richárd elmondta, a szállítás költségei rendelkezésre állnak, az egyelőre a telephelyen maradó többi veszélyes hulladékot hónapokon belül elszállítják. Közölte továbbá: az előzetes laboreredmények azt mutatták, hogy bizonyos folyamatok "negatív irányba mozdultak el", ezért döntöttek a legveszélyesebb anyagok azonnali elszállításáról.

Közbeszerzéssel szállítják el a maradékot

A kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy fontos a többi hulladék elszállítása is. Ennek érdekében a jövő hét első felére előterjesztést készít a kormánynak, amelyben egy kormányhatározat kidolgozását kezdeményezik, hogy a közbeszerzési eljárást minél előbb ki tudják írni a maradék hulladék elszállítására.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délután sajtótájékoztatón jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el az Illatos úti telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan.

A költségeket 1,1 milliárd forintra becsülte, amelyet - mondta - a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) kell megelőlegeznie, ezt követően pedig ez az összeg a felszámolás alatt lévő vegyiművek vagyonából érvényesíthető.

Nincs közvetlen katasztrófahelyzet a Budapesti Vegyiműveknél (BVM) - mondta V. Németh Zsolt Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hétfőn az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán.

Harcigáz vagy a közvélemény nyomása, de valami beütött

Mindez azért tréfás, mármint mérsékelten, mert V. Németh Zsolt Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára hétfőn az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán azt mondta, hogy:

„Nincs közvetlen katasztrófahelyzet a Budapesti Vegyiműveknél (BVM)”

Ez a nyilatkozat azért fontos, mert nemcsak a veszélyre kell figyelmeztetni, hanem meg kell akadályozni egy esetleges pánikhelyzet kialakulását is - tette hozzá.