"Műanyagszatyor-gate: ezért kell szakemberekre bízni a magyar környezet védelmét"

Először az emberi butaságot és szűklátókörűséget kellene meghaladni.

"Mit várhatunk attól a kormánytól, amelynek az államtitkára arról beszél a parlamentben, hogy az embernek nincs köze a klímaváltozáshoz? Nem tiltja be a műanyag szatyrokat"

- fogalmazott az MTI-hez eljuttatott közleményében a környezetvédelmi szervezet.

A magyar kormány nem támogatja a műanyag zacskók betiltását

A kormány nem támogatja a műanyag zacskók betiltását. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért, mert a tervezet nem nyerte el a kormány tetszését.A terv az volt: előbb a műanyagokra kivetett termékdíj emelkedett volna, később pedig teljesen betiltották volna a zacskók hazai használatát. A Greenpeace felháborítónak tartja a kormány döntését.

Felidézték, az Orbán-kormány még annak ellenére sem volt hajlandó erre, hogy az ezt célzó Greenpeace-petíciót több mint 150 ezer honfitársunk írta alá, és ezzel már most ez a legsikeresebb környezetvédelmi kampány Magyarországon.

A Zöld Válasz Egyesület régóta hangoztatja, hogy a magyar környezet- és természetvédelem ügyét csakis önálló szakminisztériumban lehet hatékonyan képviselni,

és a műanyag zacskók betiltásának elvetése azt bizonyítja, hogy a XXI. század kihívásaira csak egy zöld tárca tud érdemben választ adni.

Arra is emlékeztették a hazai politikai döntéshozókat, hogy a Földön másodpercenként 160 ezer műanyag szatyor készül, amiket átlagosan alig 20 percig használunk, miközben ezeknek mindössze 9 százalékát sikerül újrahasznosítani. A többi a környezetünkben végzi - hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek.

"A klímaváltozás a legnagyobb kihívás, ami a közeljövőben ránk vár. A szélsőséges időjárás miatt még fontosabbá vált a természeti forrásaink, így az ivóvizünk és a termőföldünk védelme, és ennek fontos eszköze a műanyag zacskók használatának visszaszorítása"

- hangsúlyozták.

Bár a Zöld Válasz szerint az is lehet, hogy

ehhez először az emberi butaságot és szűklátókörűséget kellene meghaladni.

"A klímaváltozás velünk marad, a javulás pedig nem a mi életünkben fog bekövetkezni"

Miközben októberben elmaradt az ősz, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) kiadta a legfrissebb jelentését, amelyben több mint hatezer tudományos kutatás adataiból megállapították, hogy alig 12 évünk van arra, hogy kitaláljunk valamit, különben a klímaváltozás visszafordíthatatlan folyamatokat indít el, amelynek a hatásait fel sem tudjuk mérni. Perger Andrással, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelősével beszélgettünk.