Bérunió - Nem szabad felülni a Fidesz riogatásának!

A kormánypártok próbálják irreálisnak, nem megvalósíthatónak beállítani a béruniót.

"Történelmi küzdelem indult a magasabb bérekért és versenyképesebb magyar vállalkozásokért a párt béruniós kezdeményezésével"

– jelentette ki Gyöngyösi.

Szerinte a nyolc ország képviselői által aláírt kezdeményezéssel elindulhat egy társadalmi párbeszéd, azért, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni. Úgy vélekedett: az elmúlt 27 évben kormányzó politikai elit felelőssége, hogy ma egy magyar fiatalnak az elszegényedés és az elvándorlás között kell választania.

Gyöngyösi Márton kitért arra is, hogy számtalan félreértés van a javaslattal kapcsolatban, ezeket mind cáfolta is a sajtótájékoztatóján. Leszögezte, nem igaz, amit Orbán Viktor, vagy a Fidesz mond, hogy a béruniós kezdeményezéssel adó- és bérpolitikai jogokat adnának át Brüsszelnek.

Felidézte Halász Jánosnak a komikus reagálását is, amikor a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője a magasabb bérek miatt az országra ömlő migránsokat vizionált. Vagy amikor Kövér László kijelentette, hogy a magasabb munkabérekkel Magyarország elveszítené az olcsó béreken alapuló versenyelőnyét.

Ehelyett a Jobbik szeretné megreformálni az Európai Uniót és a kohéziós politikát. Gyöngyösi azt is közölte: nem igaz, és senki nem állította, hogy a javaslat elfogadásával egyik napról a másikra megemelhetőek lennének a magyar bérek. A Jobbik azonban azt szeretné elérni, hogy ez a cél közép- és hosszútávon megvalósítható legyen. Ehhez pedig eszközök is a rendelkezésre állnak:

- jelentős áfa- és járulékcsökkentéssel lehetne támogatni a kis- és középvállalkozásokat, hogy a béreket fejleszteni tudják

- az uniós forrásokat más logika szerinti kellene elosztani, elsősorban a bérfejlesztést célul kitűzve, nem pedig azt, hogy a politikai pártok a választások előtt látványberuházásokkal azt a látszatot keltsék, hogy ez az ország fejlődik,

- közvetett eszközkén, a korrupció felszámolásával, a bürokráciának, az intézményi vegzatúrának a felszámolásával,

- az ország kiszámíthatóságának a növelésével

- az oktatásba, a képzésbe, az egészségügybe való befektetésekkel, így a magyar munkavállalóknak mind a szellemi, mind a fizikai-egészségügyi állapota javítható lenne

Gyöngyösi Márton szerint a Nyugatnak is érdeke, hogy az Uniót szétfeszítő bérfeszültségek megszűnjenek, mert a kelet-közép-európai régiót sújtó elvándorlás a nyugati országokban is komoly társadalmi feszültségeket okoz. Példaként említette a Brexitet, amely részben a kelet-európai bevándorlás visszaszorítására adott egyfajta válasz volt.

A jobbikos képviselő szerint attól sem kell félni, hogy a multinacionális cégek elhagynák az országot, mert jól képzettek a magyar munkavállalók, ugyanakkor további kedvező feltételeket lehetne teremteni a kiszámíthatósággal, illetve a jogbiztonsággal. Gyöngyös Márton úgy vélekedett: Magyarország versenyelőnyt teremthetne a tudásával.