Az Egyesült Államok nagykövete is jelen volt a parlament rendkívüli ülésén, amire a fideszesek nem mentek el

Az Egyesült Államok nagykövete is jelen volt a parlament rendkívüli ülésén, amire a fideszesek nem mentek el

Orbánék tovább szórakoznak Svédország NATO-csatlakozásának ügyében. Az Egyesült Államok kezdi megelégelni a magyar miniszterelnök játékait. Az amerikai nagykövet is elment ma a parlamentbe, a kormánypártiak viszont távol maradtak.

David Pressman amerikai nagykövet Hollandia, Norvégia, Dánia, Lengyelország és Szlovákia budapesti nagykövetével egyetemben elmentek az Országgyűlés rendkívüli ülésére, amit az ellenzéki pártok kezdeményeztek annak érdekében, hogy a képviselők minél hamarabb megszavazhassák Svédország NATO-csatlakozását.

Amerika figyel, hogy mit lép Orbán, és ennek következményei lehetnek a jövőre nézve.

David Pressman úgy fogalmazott, hogy ez az ülés remek alkalom lesz a svéd NATO-csatlakozás ratifikálására.

„Mivel Magyarország marad az utolsó szövetséges, aki ratifikálja Svédország NATO-tagságát, az Egyesült Államok üdvözli a február 5-re, hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülés bejelentését, amely közös biztonságunk e kulcsfontosságú kérdéséről szól. Orbán Viktor miniszterelnök megígérte, hogy Magyarország az első adandó alkalommal cselekedni fog. A hétfői ülésszak lehetőséget biztosít erre” – írta korábban. Úgy néz ki, a Fidesz-frakció nem él a lehetőséggel.

Orbán Viktor nem tartotta meg a szavát, a fideszes képviselők viszont igen.

Hiába ígérte meg a miniszterelnök, hogy Magyarország a lehető leghamarabb jóváhagyja a svédek NATO-csatlakozását, a hétfői alkalmat kihagyták. A Fidesz és a KDNP képviselői viszont előre jelezték, hogy bojkottálják a rendkívüli ülést, és ennek az ígéretüknek eleget is tettek: színüket sem lehetett látni. Az ülésvezető Lezsák Sándor és jegyző Vinnai Győző kivételével egyetlen kormánypárti politikus sem jelent meg.

Üres az ülésterem: a kormánypártiak ma önkéntesen távol maradtak, nehogy véletlenül megszavazzák Svédország NATO-tagságát...

Miközben Orbán és a kormány a Sopronbánfalván tartott kihelyezett kormányülésen beszélik át a múlt heti brüsszeli bukó tanulságait, a miniszterelnök a Fidesz frakcióvezetőjével üzent: „Álláspontunk szerint, a rendes parlamenti ülésszaknak mindjárt az elején sor kerülhet a svéd NATO ratifikációra, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója. Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek” – írta önérzetesen Kocsis Máté.

A svédeknek viszont eszük ágában sincsen Magyarországra jönni, amíg a magyar parlament nem ratifikálja az országuk csatlakozását. A finn nagykövet a Telex tudósítójának elmondta: Finnország NATO-tagsága sem lesz teljes addig, amíg Svédország csatlakozását nem szavazzák meg.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)