Csak akkor látogatna ide a svéd kormányfő, ha megtörtént a NATO-ratifikáció a parlamentben

Csak akkor látogatna ide a svéd kormányfő, ha megtörtént a NATO-ratifikáció a parlamentben

A Fidesz parlamenti képviselői viszont inkább „a szavazással megvárják Orbán és Kristersson találkozóját”. Úgy tűnik, újabb patthelyzet alakult ki.

Sem Orbán Viktor, sem a kormánymédia nem verte nagydobra, de mégiscsak találkozott négyszemközt a magyar és a svéd miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön. A nem hivatalos megbeszélésre közvetlenül az Ukrajna pénzügyi támogatását megszavazó EU-csúcs után került sor Orbán Viktor és Ulf Kristersson között, miután a többi uniós kormányfő elhagyta a termet, és az egész mintegy 15 percig tartott - értesült a hvg.hu.

Azt azonban csak a svéd sajtóból lehet kikövetkeztetni, hogy mégis mi hangzott el kettejük között. A lap által szemlézett svéd Dagens Nyheter azt írta,

Kristersson azt mondta Orbánnak, hogy szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Arra már nem kapott választ, hogy pontosan mikor szavazhat az Országgyűlés a két éve halogatott kérdésről.

Hétfőre az ellenzéki képviselők kezdeményezésére rendkívüli parlamenti ülést hívtak össze Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációja érdekében. Noha már most tudni, hogy a kormánypárti képviselők erre el sem fognak menni, azaz a kétharmad nélkül biztosan határozatképtelen lesz a törvényhozás. Várhatóan majd csak a február végén esedékes ülésszak nyitánya idején kerülhet sor a svéd NATO-tagság elfogadására a Fidesz-frakció részéről.

Ugyanakkor a hvg.hu szerint

csavar a történetben, hogy a Reutersnek a Fidesz meg nem nevezett országgyűlési képviselői ezzel egy időben azt mondták, hogy „a szavazással megvárják Orbán és Kristersson találkozóját”. Ugyanezt nyilatkozta a múlt héten a Fidesz-frakció az atv.hu-nak.

Úgy néz ki, megintcsak patthelyzet alakult ki a NATO-tagság kérdése körül.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)