Svéd NATO-csatlakozás: rendkívüli ülést hívott össze délutánra Kövér László a parlamentben

Svéd NATO-csatlakozás: rendkívüli ülést hívott össze délutánra Kövér László a parlamentben

Már ma le lehetne zárni a svédek csatlakozási kérelmét. Csakhogy a fideszes képviselők nagy valószínűséggel be sem mennek a Parlamentbe szavazni...

Ellenzéki kezdeményezésre összehívta hétfőre az Országgyűlés rendkívüli ülését Kövér László házelnök. A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint a tanácskozás 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Az ülést az MSZP kezdeményezte, összehívását támogatta a DK, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselőcsoportja, valamint egy független képviselő. A svéd NATO-csatlakozásról szóló törvényjavaslat zárószavazása mellett két, ellenzéki kezdeményezésű előterjesztés napirendre vételét kérték.

Az egyik a Momentum eutanáziával kapcsolatos javaslata, a másik pedig az akkumulátorgyárak fokozott munkaügyi ellenőrzéséről szóló DK-s indítvány.

Ismert, a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést

már 11 hónapja, tavaly március 1-jén megtárgyalta az Országgyűlés, csak a végszavazás van hátra.

Mint megírtuk, bár sem Orbán Viktor, sem a kormánymédia nem verte nagydobra, de mégiscsak találkozott négyszemközt a magyar és a svéd miniszterelnök Brüsszelben múlt csütörtökön. A nem hivatalos megbeszélésre közvetlenül az Ukrajna pénzügyi támogatását megszavazó EU-csúcs után került sor Orbán Viktor és Ulf Kristersson között, miután a többi uniós kormányfő elhagyta a termet, és az egész mintegy 15 percig tartot. Kiderült, Kristersson azt mondta Orbánnak, hogy szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását.

Így viszont információk szerint a Fidesz parlamenti képviselői viszont inkább „a szavazással megvárják Orbán és Kristersson találkozóját”. Úgy tűnik, újabb patthelyzet alakult ki.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én. MTI/Máthé Zoltán)