Orbán Viktor: Kiharcoltuk! Magyarország pénzét nem adhatják az ukránoknak!

Orbán Viktor: Kiharcoltuk! Magyarország pénzét nem adhatják az ukránoknak!

Saját sikerként adta elő a miniszterelnök a ma Brüsszelben történteket, miután vétó nélkül megszavazott Ukrajnának 50 milliárd eurót.

Kiharcoltuk! A magyarok pénzét nem adhatják az ukránoknak! A háborúban nem veszünk részt, fegyvert nem küldünk, továbbra is a béke pártján állunk!

- ezt írta legalábbis Orbán Viktor a közösségi oldalán közzétett videójához csütörtökön, miután ő is megszavazta Ukrajna 50 milliárd eurós pénzügyi támogatását.

A rendkívüli EU-csúcsot vétó nélkül megjáró miniszterelnök Brüsszelben, az egynapos csúcstalálkozót követően rögzített üzenetében elmondta, már szerda óta, hosszú órákon keresztül tárgyaltak és ma kora reggel kezdték a tárgyalásokat.

Orbán elismételte: a téma Ukrajna volt, illetve az a kérdés, hogy támogassa-e az Európai Unió Ukrajnát és ha igen, hogyan és mennyi pénzzel. A tárgyalások itt szakadtak meg tavaly decemberben, mert két magyar problémára nem kaptunk megoldást - jelezte, hozzátéve: "Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit az Európai Bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. És attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére.".

Orbán Viktor elmondása szerint

tegnap éjszaka, ma reggel kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. "Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk"

- jelentette ki a kormányfő a videóban.

"Örülök, hogy a piacok, a gazdasági élet reakciója már most pozitív erre a megállapodásra" - jegyezte meg a kormányfő.

Más részleteket azonban nem árult el Orbán Viktor hazánkra vonatkozóan.

(Címlapkép: Orbán Viktor Brüsszelben - Facebook)