Fideszes tempó: trükkök százaival segítették az egri vár felújítását elnyerő vállalkozást

Az olcsóbb ajánlatot tevő céget ott gáncsolták, ahol tudták.

A 2,3 milliárd forint összértékű beruházásra – amire a város 1,8 milliárd forint uniós támogatást nyert – 2015-ben írta ki közbeszerzést:

az egyik ajánlattevő helyi cég 241 millió forintért, a másik, helyi nagyberuházásokon taroló Imola Konstrukt cégcsoport 400 millióért végezte volna a munkát.

A város önkormányzat szerint végül azért nem az olcsóbb ajánlattevővel szerződtek, mert a cég nem teljesített egy hiánypótlást.

Furcsaságok a felújítás körül

A lap információi szerint az egri önkormányzatot szorította az idő az év végi uniós elszámolás miatt, a vár felújításának második üteme pedig egyre csak késett, a közbeszerzést pedig úgy írták ki, hogy 2015. október 31-éig be kell fejezni a projektet.

A kiírás határideje miatt azonban szeptemberig azt sem lehetett tudni, ki végzi majd a munkát, ebből pedig egyértelmű volt, hogy nem lehet majd tartani a határidőt.

Az önkormányzat viszont addig alkudozott és olyan magas kötbérigényt támasztott, ami vállalhatatlanná tette a szerződést az olcsóbb ajánlatot tevő cég és partnerei számára.

Végül ez hozta helyzetbe a közel duplájáért dolgozó Imolát.

A pályázati határidőt egy rejtélyes régészeti lelet felbukkanásával sikerült villámsebességgel kitolni:

az omladékkal teli gödör kérdését olyan gyorsasággal intézte az önkormányzat és a járási hivatal örökségvédelmi osztálya, amit simlisség nélkül nehéz lett volna ennyi idő alatt véghez vinni.

A Magyar Nemzet érdeklődésére az önkormányzat meg sem próbált választ adni arra, hogy sikerült a tér- és időgörbítés gyanúját is fölvető bravúr, mindössze köszönetet mondtak a járási hivatalnak "az eljárás példátlanul gyors lefolytatásáért".

Ennek ellenére a szeptember végi részhatáridőre érdemi munkavégzés nem történt a munkaterületen, a határidőt viszont a szabályok kreatív értelmezésével sikerült kitolni egészen 2016. március 19-ig.

Ez úgy sikerülhetett, hogy azokat a munkákat, amelyekre az uniós pályázatból futotta, elvégezhették az év végéig. A maradék, amit önerőből fedeztek, pedig átcsúszhatott 2016-ra, vagyis "szakaszolták" a beruházást.

Megrövidítették az egrieket

A munkálatok az Imola győzelmének köszönhetően nagyjából százmillió forinttal drágultak, amit a város saját forrásból fedezett.

Így a két ütem során összesen 2,3 milliárd forintba kerülő beruházáshoz - a kormány önerőalapjából elnyert 223 milliós támogatás mellé - 240 millió forint önerőt kellett Egernek hozzátennie.

120 milliós üzletet kötne az egri fideszes városvezetés a diákokat ingyen dolgoztató polgármesterrel

Portálunk korábban több cikkben leplezte le Bóta Józsefet, Szihalom fideszes polgármesterét, aki ingyen dolgoztatta az általa vezetett iskola diákjait a saját éttermében, a pedagógusoknak pedig több havi fizetéssel maradt adós.Korábbi cikkeink a témában- A diákokat ingyen dolgoztatja, a szülőket 4 millióval húzhatta le a fideszes polgármester