Gyöngyösi Márton: A kínai rendőrök módszerei egy egypárti, kommunista diktatúrában elmennek, de itt nem!

Gyöngyösi Márton: A kínai rendőrök módszerei egy egypárti, kommunista diktatúrában elmennek, de itt nem!

A Jobbik-Konzervatívok a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz fordul, mert szerintük az az igazi szuverenitási kérdés, hogy miért és hogyan járőrözhetnek Magyarországon kínai rendőrök. A párt elnöke szerint ez veszélyes.

A Jobbik-Konzervatívok kedden közérdekű bejelentést tett a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál azzal kapcsolatban, hogy egy a magyar állam és Kína között létrejött államközi megállapodás értelmében kínai rendőrök fognak járőrözni Magyarországon, az idegenforgargalmilag kiemelt helyeken. A hírt a Belügyminisztérium megerősítette a múlt héten.

A rendvédelmi feladatokat az állam feladata megszervezni az állampolgárok érdekében, és ezt alkotmányellenes kiszervezni, és sérti a nemzeti szuverenitásunkat.

Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót a párt elnöke, Gyöngyösi Márton: „Ennek a szerződésnek a tartalmát nem tudtuk megismerni, ezzel kapcsolatban nincsenek nyilvános információink, és igazából a szándékot sem sikerült megismernünk, mi volt az az indok, ami a magyar államot késztette arra, hogy Kínával egy ilyen megállapodást kössön”.

A Belügyminisztérium azzal védekezett, hogy ez nem példa nélküli, hiszen van ilyen államközi megállapodás Ausztriával, van ilyen megállapodás a szomszédos Horvátországgal. Gyöngyösi Márton szerint ez a párhuzam azért sántít, mert Ausztria és Horvátország szomszédos országok, mind a két országban és mindkét országból kiemelt számú turista látogat el egyik, illetve másik irányba, illetve mindhárom ország tagja az EU-nak és a schengeni övezetnek is.

Kína esetében azonban egy olyan országról beszélünk, amelyben alapvetően egy egypártrendszer működik, amely alapvetően egy autoriter rezsim, amely a saját állampolgárainak a megfigyelését is rendszerszinten űzi

– mutatott rá az ellenzéki politikus, majd hozzátette: a kínai pártállam rendszeresen visszaél az állampolgárok adataival, zaklatják a kisebbségeket, semmibe veszik az emberi jogokat. Leszögezte: alapvetően egy megfigyelő diktatúraként működő országról beszélünk.

2022 októberében felröppent az a hír, hogy Kína Európa-szerte, de Magyarországon is rendőrőrsöket, úgynevezett szolgáltató központokat tart fenn Magyarországon, Józsefvárosban és Kőbányán is működik ilyen.

A Jobbik-Konzervatívok álláspontja szerint ez is a szuverenitásunkat érintő, problematikus kérdés, épp ezért bejelentést tesznek a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál.

Gyöngyösi Márton úgy látja, nincs semmi garancia arra, hogy a magyar állampolgárok adataival nem fognak visszaélni a kínai rendőrök. Ezen kívül a kínai állampárt rendőrei olyan módszereket honosíthatnának meg Magyarországon, amik lehet, hogy elmennek egy kommunista diktatúrában, de egy európai országban semmiképp sem.

Az Országház épületébe bejegyzett Szuverenitásvédelmi Hivatal korábban már elutasította a Transparency Internationalt és más hozzájuk panasszal forduló szervezetet és állampolgárokat is, de Gyöngyösi Márton bízik benne, hogy a Jobbik bejelentését komolyan veszik.

Ha állampolgári bejelentés, kérelem érkezik hozzájuk, akkor ők azzal kapcsolatban hivatalból el kell járniuk, és a felmerült panaszra, kérdésekre válaszolni kötelesek!

Emlékeztette a fideszes hatóság elnökét, Lánczi Tamást, hogy a szuverenitás nem egy politikai termék, hanem egy nagyon fontos kérdés.

(Címlapkép és fotó: Gyöngyösi Márton. Béli Balázs/Alfahír)