Pintérék megerősítették: kínai rendőrök járőrözhetnek nemsokára Magyarországon

Pintérék megerősítették: kínai rendőrök járőrözhetnek nemsokára Magyarországon

A Belügyminisztérium is megerősítette a hihetetlennek hallatszó hírt. Egy különleges államközi megállapodás értelmében hamarosan Kína rendőrei intézkedhetnek a magyar utcákon. Fideszes szuverenitásvédelem...

Pintér Sándor személyesen találkozott a kommunista Kínai Népköztársaság államtanácsának „közbiztonsági miniszterével”, akivel megegyeztek, hogy kínai rendőrök is járőrözhetnek, eljárhatnak Magyarországon a közeli jövőben. A megállapodás nem példa nélküli a Balkánon: Szerbia is hasonló megállapodást kötött a kommunista Kínával, így náluk már járőrözhetnek kínai rendőrök.

A sokaknak baljóslatú hírt először a német Welt írta meg, de azt azóta a fideszes Belügyminisztérium is megerősítette a Telexnek:

A két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet

– fogalmaztak.

A különleges együttműködési megállapodás elvi célja a két ország idegenforgalmi területi biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, illetve a jellemzően nagyobb tömegeket vonzó rendezvények során – írta a lapnak a BM.

Próbálták megnyugtatóan magyarázni a nyugtalanító hírt: „Hasonló megállapodások megkötése nem példa nélküli, magyar rendőrök is segítik horvát kollégáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban, osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollégáikkal közös szolgálatot a Balatonnál.”

Azt, hogy hol, mikor és milyen létszámban lehetnek jelen hazánkban a kelet-ázsiai kommunista állam rendvédelmisei, a megállapodást végrehajtó szervek döntik majd el.

A kínai rendőrök magyarországi jelenléte miatt aggódók szerint felmerül a kockázat, hogy Kína az ideküldött rendőreivel fogja vegzálni a Magyarországon élő állampolgárait – idézi ez Euronews cikkét a Telex. Megemlítik, hogy a 2022-ben a Safeguard Defenders nevű emberi jogi szervezet kiderítette, hogy Kína titkos és illegális rendőrőrsök hálózatát működteti nemzetközi szinten.

Magyarországon is működik két ilyen kínai rendőrőrs: egy Józsefvárosban, egy pedig Kőbányán.

Papíron csak adminisztratív ügyeket intéznek, de a jogvédők szerint a kínai pártállam a kínai diaszpórákat tartja ideológiai nyomás alatt a rendőri jelenléttel. Ha kell, akkor akár haza is kényszerítik a kommunista Kína számára veszélyesnek minősített kínaiakat. Az Orbán-kormány Belügyminisztériuma közben azt állítja, Magyarországon nem működnek kínai rendőrőrsök.

Egy szó, mint száz: kínai rendőrökkel a magyar szuverenitásért?

Nesze neked, szuverenitásvédelem.

(Címlapkép: Illusztráció. Needpic.com)