Úgy látszik, Rétváriék nem találtak megfelelő munkát a szélnek eresztett embercsempészek számára

Úgy látszik, Rétváriék nem találtak megfelelő munkát a szélnek eresztett embercsempészek számára

A fideszes államtitkár szerint a magyar börtönökben senki sem tétlenkedik: mindenki dolgozik vagy tanul. Ezek szerint nem találtak semmi megfelelőt annak a 800-1000 embercsempésznek, akiket nem régiben szabadon engedtek.

A hazai börtönökben, mindenki dolgozik vagy tanul, akinek a büntetési fokozata megengedi, de senki sem tétlen – hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Solton, az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézethez tartozó tésztaüzem sajtónyilvános bejárásán.

Rétvári Bence elmondta, a kormány fontos célkitűzése, hogy a fogvatartottak járuljanak hozzá a saját fogva tartásuk költségeihez, és ne az adófizetőknek kelljen azt állniuk.

Fontos megjegyezni, hogy a Fidesz-kormány májusban csaknem ezer elítélt embercsempészt engedett szabadon a fogvatartási költségek ürügyén.

Kiemelte: a foglalkoztatás azért is fontos, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben a rabok hozzászokjanak a mindennapi munkához. A kormány abban hisz, hogy amikor a fogvatartottak szabadulnak, "a való életben" is jogkövető magatartást fognak tanúsítani – tette hozzá.

A börtönben a fogvatartottak akár szakmát is tudnak szerezni, amellyel később, a szabadulásuk után boldogulni tudnak - mondta az államtitkár.

A kormány Magyarország területén eresztette szélnek az elítéltt bűnözőket, utána gyakorlatilag nyomukat vesztették.

(Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az embercsempészek fogva tartásáról tartott sajtótájékoztatón a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán 2022. július 25-én. Meghaladta a tíz százalékot azoknak a magyarországi fogvatartottaknak az aránya, akik embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetői - közölte az államtitkár. MTI/Máthé Zoltán)