Kockázatos Rogánék biznisze, bűnöző is magyar letelepedési kötvényhez jutott

Kockázatos Rogánék biznisze, bűnöző is magyar letelepedési kötvényhez jutott

Hiába a négyszeres ellenőrzés, simán megkapta a letelepedési kötvényt egy orosz bűnöző.

 
 
A Magyar Nemzet cikke szerint egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján tudott letelepedési kötvényt vásárolni egy jogerősen elítélt orosz állampolgár.
 
Az adócsalásért elítélt férfi úgy játszotta ki a magyar hatóságokat, hogy a karib-tengeri Saint Kitts és Nevis hatóságától szerzett be erkölcsi bizonyítványt. Ezt azért tehette meg, mert a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a kötvényvásárlótól a legutóbbi tartózkodási helyén található hatóság által kiállított okiratot kéri, nem pedig az állampolgárság szerinti hatóság által kiállítottat.
 
Így elég egy egyszerű trükk, és máris magyar letelepedési kötvényhez juthat bármilyen bűnöző - akár terrorista is.
 
A Belügyminisztérium ennek ellenére optimista, mint mondják, a kötvényt vásárlókat ellenőrzi a BÁH, a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a rendőrség is - a jelek szerint nem elég alaposan. Ezzel kapcsolatban aggályait fejezte ki Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, valamint Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja is.
 
A Magyar Nemzet azt is megtudta, hogy az egyik kötvényeket forgalmazó cég, az Arton Capital Kft. tulajdonosa, Balogh Radosztina Rogán Antal egyetemi társa volt, akivel a mai napig tartja a kapcsolatot a miniszter. Tegnap az Index derítette ki, hogy az Orbán Ráhel és Tiborcz István bahreini látogatása miatt elhíresült tiszteletbeli konzul, Garamvölgyi Balázs nemcsak az olajbiznisszel foglalkozik, de a magyar állam letelepedési kötvényeivel is üzletel.
 
A rendszer egy 2012-ben kidolgozott törvény nyomán jött létre. Az EU-n kívüli állampolgárok felkereshetik a közvetítéssel foglalkozó társaságot, hogy kifizessék a letelepedési kötvény árát. Ez korábban 250 ezer euró volt, 2015-től 300 ezerre emelkedett. A cégek emellett még eljárási díjat is kérnek, jellemzően 45-60 ezer eurót. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ezután kiállítja az engedélyeket, a kötvényesek pedig befektethetnek, vállalkozhatnak Magyarországon, majd vízum nélkül utazhatnak, üzletelhetnek a schengeni övezetben, sőt magukkal hozhatják családjukat is.