Kóservágóhíd és holisztikus lélekmasszázs - Ilyenekre költi az Eximbank pénzét a Fidesz

Ki mindenki privát kifizetőhelye még a pénzintézet?

Az Átlátszó által közölt összeállításban megdöbbentő részletek derülnek ki arról, hogyan is tömi pénzzel a Magyar Export-Import Bank Zrt. a Fideszhez közeli haveri vállalkozásokat.

A portál megjegyzi: a pénzintézet azzal, hogy nem az eredeti funkcióját tölti be - vagyis a külföldi piacokra termelő hazai kkv-kat támogatja -, hanem egy 2014-es gumiszabálynak köszönhetően fideszes haveri pénzcsapként működik, elveszítette eximbank jellegét.

A jól halászható zavaros

Az Eximbank finanszírozása egyelőre nem képezi az állami költségvetés részét, így az ilyen-olyan titoktartási kötelezettségekre hivatkozva nem kell nyilvánosságra hozniuk a különböző kockázatvállalásokat, költéseket.

Ez azért fontos, mert az Exim nem saját bőrére vállalja a rizikót: ha a kuncsaftok nem fizetnek, vagy bármilyen egyéb okból vesztesége keletkezik, az állam - tehát mi, a magyar adófizetők - húzza ki a szószból.

Azzal kapcsolatban is kétségek merülnek föl, hogy a bank közpénzből fizeti-e a fix, illetve változó kamatozású hitelein lévő állami kamattámogatást. A kamatszintet és a kamat számítását szintén a titoktartásra hivatkozva nem hozza nyilvánosságra a bank.

Ami a személyi kérdéseket illeti, a pénzintézet mostani vezérigazgatóját, Urbán Zoltánt csak ennyivel jellemezte a pesti bankárvilág egyik befolyásos szereplője:

"Ő Kohn, az ismeretlen katona: zöldségesként ismert, katonaként nem."

- utalva arra, hogy a magyar Fejlesztési Bankban betöltött pozíciója előttről senki sem tudja igazán, mit is csinált, bár az Átlátszó szerint egyesek sejteni vélik: jó kapcsolatokat ápolt a gazdasági hírszerzéssel.

Könyékig a mézesbödönben

Bár a pénzintézet ügyfélköre is a banktitok hatálya alá tartozik, az Optenben cégnyilvántartásában és a Magyar Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki lajstromában azért rá lehet bukkanni, kinél is landol az Exim hitelállománynak egy része.

Ebből pedig jól ismert nevek köszönnek vissza, jól ismert, vagy kevésbé jól ismert ügyletekkel.

Itt van mindjárt Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, aki újabban ismét szeret a médiában feltűnést kelteni,

persze nem azzal, hogy kóservágóhídjára 1,76 milliárd forint hitelt akasztott a fideszes oligarchák egyik kedvenc kifizetőhelyéről.

A Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. (a névadás páratlan nyelvi torzszülöttjéhez külön gratulálunk... - a szerk.) fő tevékenységi köre 2015 márciusától - véletlenül pont a hitelfelvételt megelőzően - saját ingatlan bérbeadására és üzemeltetésére módosult. Azt pedig ugye bajosabban lehet exportálni, mint a kósercsirkét, bár az "étlapon" azért a húsfeldolgozás is fent maradt. Biztos, ami biztos.

De vannak itt még olyan csodabogár hitelesek, mint a "holisztikus lélekmasszázst, jövőelemzést és fülgyertya-kezelést" kínáló bükfürdői négycsillagos Club Caramel Hotel tulajdonosai: Csabai Imre és Neumann Péter vállalkozók, akik a Fidesz-közelinek mondott energetikai befektető, Pomázi Csaba köréhez tartoznak.

Pilótaképző és repülőszimulátor is akad, méghozzá a Pharma-Flight Kft. jóvoltából, ők 1,4 milliárdos kölcsönt kaptak a pénzintézettől.

Persze a sorból nem maradhatnak ki a nagyobb nevek sem:

Garancsi István a Kopaszi-gáti építkezésre 52 millió eurós, a Clark Ádám térre tervezett luxushotelre 7,5 millió eurós hitelt kapott.

De a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó szállodákon is felbukkant egy 3,36 milliárdos Exim-jelzálog.

És persze Andy Vajna is innen kapott pénzt, hogy szennycsatornát vásárolhasson "magának".

A szír-szlovák és jordán állampolgárságú befektetőket is felvonultató lista folytatása ITT olvasható.

Meghátrálnak: Andrew G. Vajna láthatatlanná tette a TV2 megvásárlásának részleteit

Ahogy azt az elmúlt másfél évben azt a honi sajtó alaposan szétszedte, Andrew G. Vajna kormánybiztos - aki a 2016-os Befolyás-barométer szerint Magyarország 5. legbefolyásosabb személye - az Eximbanktól 6,7 milliárd forintnyi közpénzt kapott a TV2 megvásárlására. Az üzlet megköttetett, a csatornából pedig a kereskedelmi televíziózás honi történetének talán legbűzösebb pöcegödrét sikerült varázsolni a kormányközeli nagymenőnek.