Kedves nejem, drága egyetlen strómanom!

Részben Matolcsy György feleségének a nevén szereplő cég ügyeit boncolgatja a Magyar Narancs. A lap cégbírósági és egyéb dokumentumok alapján azt írja, hogy a jelek szerint valójában a jegybankelnök, korábbi gazdasági miniszter érdekkörébe tartozó cégről van szó, ami arra utalhat, hogy a felesége tulajdonképpen strómanja lehetett Matolcsynak.

Mint kifejtik, 2000-ben – vagyis Matolcsy első minisztersége idején – hivatalosan felesége, Matolcsy Gyöngyi szerzett 75 százalékos tulajdonrészt a 1999 végéig Matolcsy által vezetett Növekedéskutató Intézet Kft.-ben, ám egy 2004-es házassági vagyonmegosztási szerződésből az derül ki: a cég ténylegesen férje tulajdonát és különvagyonát képezi. A lap szerint az eset nyomán akár a bűncselekmény gyanúja is felvetődhet Matolcsyékkal szemben.

A Magyar Narancs e mellett több, korábban a Növekedéskutatóhoz hasonlóan a Tulajdon Alapítvány tulajdonában levő ingatlan átpasszolásáról is ír. Az ingatlanokat minden esetben az állami tulajdonú Tulajdon Alapítvány vásárolta meg, majd néhány év elteltével Matolcsy családtagjainak, vagy azok cégeinek adta tovább - állítja Matolcsy cégügyeiről szóló cikksorozata első részében a hetilap. A Magyar Narancs azt írja, az ügyben megkeresték a jegybankelnököt is, ám választ nem kaptak.