Rendszerhiba, gyávaság és arrogancia - ezek jellemzik az Orbán-kormányt a professzorok szerint

Szomorú felismerés: a rendszerhiba túlélte a baloldali kormányokat.

Gyarmati lét

A PBK állapotjelentése öt problémagócra hívta fel a figyelmet: a képzett munkaerő elvándorlására, a népességfogyásra, a kormányzati erőpolitikára, a korrupcióra, illetőleg iskolai rendszer hanyatlására figyelmeztettek.

A január 12-én kiadott Gondolatok az ország állapotáról című jelentésről Náray-Szabó Gábor kémikusprofesszort, a PBK elnökét és Kollár Lajost, a Pécsi Tudományegyetem sebészprofesszorát kérdezte a Heti Válasz; (az interjúban egyébként több kiegészítéssel is szolgáltak - pedig emlékezetes, hogy milyen szervilis módon viselkedtek, amikor az Orbán-kormány tavaly csúcsra járatta a bevándorlás ellenes kampányát, és a rendkívül kockázatos, végül kudarcos kvóta referendumba kormányozta az országot).

Nagyon komoly kritikákat kapott a Fidesz a saját értelmiségi holdudvarától

A Kör a saját bevallása szerint azokhoz közel álló elveket képvisel, mint amiket a politikai játékteret uraló jobboldali kormánykoalíció is. Ez a nézetazonosság azonban nem mértéktelen szolgaiságra, hanem, mint írják: tárgyilagosságra intette őket. Úgy vélik, hogy a magyar nemzet helyzetét a történelmi értékek és a keresztény erkölcs fényében ítélik meg.

Ilyen többlet például "a kormány ifjú titánjainak arroganciája", amely komolyan erodálja a politikát, és amely kapcsán

"sokan panaszkodnak, hogy a minisztériumi apparátus tagjai képesek pökhendin és inkorrekten kezelni a partnereket".

Nyilván ennél égetőbb kérdés, hogy az egészségügyben eddig csak tűzoltást látnak a jobboldali értelmiségiek. Kollár Lajos szerint

"a mostani kormány is ugyanolyan halogató, mint a korábbiak. (...) 2007 óta 124 milliárd forintot fordítottak a kormányok uniós pályázatokból erre a területre, átfogó stratégia nélkül".

S hogy miért termelődik az ágazatban újra az óriási mértékű adósság, ezt Kollár rendszerhibával magyarázza:

"az egészségügy drága, de higgyék el, strukturális átalakítás nélkül a legdrágább".

Saját értelmiségi holdudvarának magyarázkodik Orbán Viktor

Mint írtuk, Lázár János a mai kormányinfón közölte: a Professzorok Batthyány Köre által megfogalmazott dokumentumban szereplő kritikus felvetésekre "fideszesként" kell reagálni, hiszen a szervezet hosszú évek óta a kormánypárt szövetségese és partnere, a benne foglaltakat nem vitatja, de nem látja súlyosnak azokat. Lázár megemlített

Persze, ehhez - illetőleg az oktatási rendszer megreformálásához - hozzáfogni "óriási harcot jelent", és "aki hozzá mer fogni, nagy ember". S itt van a kutya elásva, amire egyébként Náray-Szabó Gábor is rávilágít:

"a Brüsszellel való harchoz is kell bátorság, de igazi bátorságra ehhez lenne szükség".

Ezzel szemben nemcsak "a Klik megszervezése nem sikerült", az EU-s forrásokhoz köthető korrupció is "szintén túlélte a baloldali kormányok időszakát", miközben az olyan hétköznapi bűnök, mint a hálapénz, az adóelkerülés, a számlagyárak, egytől egyig rendszerhibából fakadó jelenségek - állapítják meg. "Ezek oka nem a mostani kormány, de nekünk fáj, hogy a negatív jelenségek a hozzánk közel álló kabinet idején is zavartalanul tovább élnek".

Persze, ez megy már 27 éve - tehetjük hozzá.