Titkosszolgálatok és bűnözők is kihasználhatták a moszkvai magyar vízummutyit

A rendőrség másfél éve nyomoz a moszkvai magyar vízummutyi ügyében, de gyanúsított még mindig nincs.

Akár több ezer schengeni vízumot szerezhettek oroszok mindenféle ellenőrzés nélkül a moszkvai magyar nagykövetségen évekig működő vízumgyár jóvoltából. Az Alfahír is megírta az Index szerdai cikke alapján, hogy a vízumgyár működéséről 2013 decemberében már az akkor Martonyi János vezette Külügyminisztériumnak is tudomása volt, mert akkor készült el egy belső vizsgálati anyag. Csak 2013 első felében közel négyezer olyan orosz állampolgár kapott vízumot, akikről azt se tudták, hogy valójában kicsodák és mivel foglalkoznak, de az biztos, hogy az úti céljuk hamis volt. A lap szerint az úgynevezett "visa shoppingban" Kiss Szilárd volt agrárdiplomata játszott kulcsszerepet, de feltűnt a később bebukott Quaestor is, miközben a konzulokat fenyegetéssel, nyomásgyakorlattal bírták rá, hogy ne akadályozzák a törvénysértő rendszer működését.

Leginkább egy vásári piacra hasonlított a moszkvai magyar konzulátus

A portál szerint a "visa shoppingban" Kiss Szilárd volt agrárdiplomata játszott kulcsszerepet, de feltűnt a később bebukott Quaestor is, miközben a konzulokat fenyegetéssel, nyomásgyakorlattal bírták rá, hogy ne akadályozzák a törvénysértő rendszer működését. A lap szerint ilyen módon olyan sok orosz jutott jogosulatlanul vízumhoz, hogy az már több EU-tagállamnak is feltűnt.

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó biztonsági források arról beszéltek, hogy a vízummutyi egyértelműen kiemelt nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A lap szerint azzal, ahogyan a moszkvai követségen adogatták a vízumokat, a magyar hatóságok akarva-akaratlanul, de az orosz titkosszolgálatok külföldi műveleteihez is nyújthattak logisztikai támogatást. Az is biztonsági kockázatot jelent, hogy a vízumgyár működtetői a konzulokra nyomást gyakoroltak, esetenként fenyegették őket azzal, hogy ha nem csinálják, amit kérnek tőlük, akkor az állásukkal játszanak. A fenyegetés elhárítása az Információs Hivatal feladata lett volna, de az Index szerint az IH egyszerűen csődöt mondott. A lap a Martonyi János vezette Külügyminisztérium felelősségét is felveti, mert az IH felügyelete 2012 szeptemberéig a minisztérium alá tartozott. Martonyi János ennek ellenére nem tett feljelentést, pedig ez hivatalból kötelessége lett volna. Martonyi nem reagált az Index megkeresésére. 2012 szeptembere után az IH felügyeletet átkerült a Miniszterelnökséghez, onnantól kezdve Lázár János lett a hírszerzés vezetője is. Tehát azokról az esetekről, amelyek 2012 és 2013 között történtek és amelyek a belső vizsgálati jelentésben is benne vannak, már a Lázár-vezette hírszerzésnek is tudnia kellett – írja az Index. A Miniszterelnökség sem reagált még a lap kérdéseire.

Szijjártó Péter az Index szerdai cikkének megjelenése után közölte: a visszaéléseket feltáró dokumentumot eljuttatta a rendőrségre. Ugyanakkor a sajtótitkára a lapnak azt mondta: a miniszter 2015 júniusában adta át a rendőröknek a dokumentumot. A rendőrség az Indexnek azt válaszolta: valóban 2015 nyarán kapták meg a dokumentumot és hivatalból eljárást is indítottak. Jelenleg hivatali visszaélés gyanúja miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. Gyanúsítottja azonban még minidig nincs az ügynek.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik szakpolitikusa, az Országgyűlés külügyi Bizottságának alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: pártja kezdeményezi, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági és Külügyi bizottsága együttes zárt ülésen hallgassa meg Szijjártó Pétert, Pintér Sándort, Lázár Jánost, valamint a hírszerzés munkatársait és szakértőit. A cél, hogy kiderüljön, hogyan juthatott be hazánk moszkvai nagykövetségén keresztül több ezer tisztázatlan hátterű orosz a schengeni övezetbe.

A Jobbik bizottság előtt hallgatná meg a minisztereket a több ezer oroszoknak kiadott vízumról

Gyöngyösi Márton, a Jobbik szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, pártja még a mai napon kezdeményezi, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági és Külügyi bizottsága együttes zárt ülésen hallgassa meg Szijjártó Pétert, Pintér Sándort, Lázár Jánost, valamint a hírszerzés munkatársait és szakértőit. A cél, hogy kiderüljön, hogyan juthatott be hazánk moszkvai nagykövetségén keresztül több ezer tisztázatlan hátterű orosz a schengeni övezetbe.

Az Index úgy tudja, hogy mindaz, ami a moszkvai magyar nagykövetségen zajlott, elég komoly belső konfliktushoz vezetett a hírszerzésért felelős IH és a kémelhárítással foglalkozó Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) között. A lap forrásai szerint a vita "felső szintekig" is eljutott.

Ez pedig azt is jelenti, hogy a magyar titkosszolgálatoknak voltak információ Kiss és körének bizniszeiről – állapítja meg a lap, amely szerint nem véletlen, hogy az AH az IH-tól át akarta venni a magyar diplomáciai testületek védelmét.