Az orvosok is szabadulnának a hálapénztől

Az orvosok 96 százaléka határozottan a hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni.

Dénes Tamás, a Reszasz elnöke a felmérés eredményeit ismertető keddi, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, ez egy fontos üzenet a politikának és a döntéshozóknak: meg kell szüntetni a hálapénzrendszert.

A szakszervezet úgy véli, a hálapénz megszüntetésére a tisztességes alapbér, a megfelelő minőségű és mennyiségű orvosi munka honorálása, a saját orvosválasztás lehetősége és a magán és az állami ellátás tiszta együttműködése lehetne a keretrendszer.

Kun Eszter, a Szinapszis Kft. kutatási igazgatója elmondta, az orvosok körében végzett reprezentatív felmérésből kiderült, hogy az orvosok 96 százaléka határozottan a hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni.

Arra a kérdésre, hogy miért adnak az emberek hálapénzt, a válaszoló orvosok 32 százaléka gondolja azt, hogy azért, mert anélkül nem részesülnének a betegek megfelelő ellátásban.

Hogy milyen eszközök oldhatják meg a hálapénz problémáját, a válaszadók 85 százaléka mondta azt, hogy a megoldás a béremelés, 52 százalékuk az ellátási "alapcsomagtól" eltérő "extra" szolgáltatások hivatalos megvásárlásával, míg 17 százalékuk a hálapénz-bevétel hivatalossá tételével oldaná meg a kérdést.

Nincs meglepetés

A felmérésre reagálva Lukács László György jobbikos frakcióvezető-helyettes közleményében azt írta, az eredmény teljesen egybecseng azzal, amit a Valódi Nemzeti Konzultáció keretében is mért a Jobbik: a hálapénz rendszerét teljes egészében ki kell vezetni az egészségügyből.

Úgy vélte azonban, hogy Orbán Viktor kormánya mégsem tesz semmit az egészségügy mindennapi korrupcióját jelentő hálapénz ellen.

„Sőt, a Fidesz lépései elmosták a legális és az illegális közötti határvonalat.”

Ezt, a legrászorultabb rétegét fizetésre kényszerítő rendszert tehát maga a Fidesz tartja fenn, haszonélvezői pedig a neki lekötelezett orvosbárók – fogalmazott.