Liverpoolban is megosztó ünnep március 15.

Tiszta Pál utcai fiúk, csak kicsit másképp.

Ma 125 éve, hogy nem hivatalosan megalakult a bolygó azóta egyik legnagyobb, ikonikus futballklubjává váló Liverpool FC.

1892. március 15-én liverpooli futballisták és vezetők egy csoportja megunta az addig egyeduralkodó liverpooli klub, a kék-fehér Everton stílusát és új klubot alakítottak vörös-fehér színekben. A korabeli hírek szerint a renegát vörösöknek gondjuk volt a menedzsmenttel, a játékosok hozzáállásával, a csapatszellemmel és hogy szerintük az Evertonban lehetetlen volt eléggé küzdeni az iparváros szellemiségéért is, így az ír hátterű fiúk és urak John Houlding egykori Everton-elnök vezetésével megalakították a Liverpool FC-t.

A két klub rivalizálása világszerte azóta is az egyik legnagyobb derbi.

A mai napon a Four Oaks Általános Iskola diákjai sajátságos, de korahű performansszal emlékeztek meg az új klub megalakításáról, amelyet hivatalosan ugyanazon év, vagyis 1892. június 3.-án jegyeztek be.

Vörös kokárdások a kék kokárdások ellen:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=srW8O6HG2ts]

A megemlékezés korahűségét nem más garantálta, mint a performanszot szervező klubtörténész, Stephen Done és a klub legendája, utazó nagykövete, Gary McAllister, aki segített a gyerekek felkészítésében és együtt ünnepelt velük.

(Fotók: This is Anfield Facebook)