"Nem lesz kibúvó!" - "Földesúradó" lesz a jobbikos elszámoltatás egyik alapja

A fideszes polip összes csápját levágnák.

Vona Gábor kifejtette: a Jobbik a "földesúradót" az Orbán-kormány és az előző kormányok idején politikai segítséggel, "gigavagyonokat összeharácsolt" oligarchákra fogja kivetni.

A pártelnök a tervezetet a jobbikos nyomásra bevezetett bank- és multiadókhoz hasonlította (melyeket a Jobbik kormányra kerülése után továbbra is meg kíván tartani), bevezetését pedig azért tartja szükségszerűnek, mert szerinte igazságosabb irányba kell terelni a közteherviselést.

"A szocialisták helytartói kormányzása után most a Fidesz földesúri kormányzásának vagyunk tanúi, illetve elszenvedői. Orbán Viktornak és szotyolabarátainak körét kell visszavezetni a közteherviselés keretei közé"

- fogalmazott Vona.

Hozzátette: a "földesúradó" 2002-ig visszamenőleg, progresszív módon vonatkozna az évi 300 millió forintos vagyongyarapodás feletti meggazdagodásra. A különadó addig maradna érvényben, amíg a közteherviselés szempontjából indokolt lenne.

Arra fordítanák a harácsolt pénzt, amire az eredetileg való

A legnagyobb ellenzéki erő elnöke szerint az adóból származó - valószínűleg jelentős - bevételeket

Magyarország versenyképességi erejének növelésére, az oktatásra, az egészségügyre valamint a politikailag motivált döntéshozatal miatt mellőzött kis- és középvállalkozások fejlesztési forrásokkal való támogatására fordítanák.

Ugyanakkor elmondta: a tisztességes gyarapodást elért cégeknek nincs mitől tartaniuk, a fókuszt a "politikai hátszéllel megtollasodott" vállalkozókra irányítják.

Aki bújt, aki nem

Vona a tervezettel megcélzott "földesurakat" is figyelmeztette:

"Nem lesz kibúvó, hiába próbálja meg valaki szétdarabolni, offshore-ba vagy külföldi számlákra menteni a vagyonát, mindenkit meg fogunk találni!"

Hozzátette, akár a a külföldi hatóságokkal való együttműködés révén, akár a magyar rendőrség és az ügyészség, akár a jövőben felállítandó korrupcióellenes ügyészség segítségével, de fel fogják tárni és meg fogják adóztatni ezeket a pénzeket:

"Le fogjuk vágni a fideszes polip összes csápját."

A pártelnök azt is kiemelte, hogy a "földesúradó" csak az első csapás lenne a "földesúri kormányzásra": ahol indokolt lenne, ott büntetőjogi eszközökkel koboznák el az illetéktelenül szerzett pénzt az oligarcháktól.

"A jelenleg vagyonosodási hízókúrán lévő földesurakat adópolitikai fogyókúrára fogjuk"

- mondta Vona Gábor, aki a "földesúradó" visszamenőlegességét firtató felvetésre azt közölte: az elképzelés találkozik a társadalom igazságérzetével, így szerinte be kell vállalni az erről szóló jogi vitát.

A Jobbik az egyetlen, akitől elszámoltatás várható

Újságírói kérdésre válaszolva a Jobbik elnöke arról is beszélt, mi a különbség pártja javaslata és a szocialisták luxusadóról szóló felvetése között.

Vona Gábor szakmaiatlannak, hiteltelennek és erőtlennek nevezte az MSZP javaslatát, szerinte:

- szakmaiatlan, mert az "egykori padlássöprések pártjaként" nem tudnak különbséget tenni tisztességes és tisztességtelen vagyongyarapodás között, míg a Jobbik csak a tisztességtelen meggazdagodást szankcionálná,

- hiteltelen, mert a szocialisták kormányon nem foglalkoztak a kérdéssel, sőt rendszeresen cserben hagyta a kisembereket, kormányzásuk alatt pedig a külföldi helytartók vagyona gyarapodott,

- erőtlen, mert az MSZP-nek nincs esélye arra, hogy választást nyerjen.

"Senki se kezelje tulajdonaként az országot" - Csak két kormányfői ciklust engedélyezne a Jobbik

A pártelnök eddigi vállalásai mellé - se szegény, se gazdag migráns ne érkezzen Magyarországra, európai bérunió és a Lex Lúdas Matyi -, melyek egy jövőbeli Jobbik-kormányzás alappilléreit adják, ma egy negyediket is tett: a Jobbik 2018-as győzelme után egy politikus esetében maximum 8 évre tennék lehetővé, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen.