Kissé meghökkentő, de nagyon egyedi és hangos – Bemutatjuk Nagy Dávid lemezét

Úgy nem lehet szabadon zenélni, hogy az ember folyton arra gondol, hogy mások mit szólnak majd hozzá.

1. Introck
Fiúk, ha játszanak. Megadja a hangulatot.
 
 - Ha kizárólag kőkemény heavy metalt akartál volna játszani, akkor valószínűleg a mai napig is a Pokolgép (vagy akár a Helland) gitárosa lennél, nem?

 - De. A Helland gitárosa.

2. Nem haltam meg
„Arc” poetica, ez született meg elsőnek, minden szava igaz.

 - Az egyik legszemélyesebb tétel az albumon, egy konkrét üzenet mindenki számára, hogy élsz és virulsz, (végre) azt csinálod, amit szeretsz. Mennyire volt nehéz döntés anno, hogy lesz ami lesz, a saját utadat akarod járni, és mi kapacitált ebbe az irányba?

 - Egyszerűen csak elegem lett. Nekem a zene öröm, és nem akarok vitatkozni ezen. Ezt nyilván csak akkor tehetem meg, ha a saját zenémet játszom. A döntés nem volt nehéz. Sőt! Felszabadító érzés volt. A helyes döntés mindig felszabadít. Azt tudtam, hogy hosszú és rögös út lesz, számítottam ellenszélre, nem volt sok meglepetés. De szinte minden azonnal a segítségemre sietett. A dalok, a zenekar, minden összeállt.

3. Nem fél a haláltól
Utolsónak íródott, összefoglalja az elmúlt két évet.
 
 - Számomra nagyon szimpatikus, ha egy művész önmagát adja és valóban érzéseit tolmácsolja a dalaiban, szövegeiben, és nagy ívben tesz az elvárásokra, valamint látványosan kerüli azokat a „népszerűbb” stílusokat, amelyekkel pedig könnyebben érhetne el nagy tömegeket. Hogy látod, a produkciód iránt egy teljesen új közönség érdeklődik, vagy régi arcok is fel-feltűnnek a bulikon, azaz ki hallgat ma Nagy Dávidot?

 - Egyre többen. Sok levelet kapok, újaktól is, de most már a Pokolgépesek is hallgatják, és írnak nekem. Szerintük visszatértem. (nevet) Én mindennek örülök, de tényleg nem az volt a cél, hogy bizonygassak valamit. Ezért is olyan változatos a lemez. Van rajta minden. Én ilyen sokféle zenét szeretek és tudok csinálni. Engem ez érdekel, hogy (szinte) bármit kiadhassak magamból, ne kelljen egy zenekar kreált imázsa miatt szelektálnom. Elég a saját ízlésem szerint kihajigálni ötleteket.

4. Szívrobbanás
Az igazi, nyers, őszinte zenék utáni vágy hangja. Groove-ba csavarva.
 
 - Visszautalva kissé az első és a második kérdés témájához… Nem gondolod, hogy sokaknak és sokáig egy hosszúhajú „metal hero” voltál, és emiatt ez a lemezanyag lehet, hogy számukra egy kisebbfajta pofonnal is felér majd?

 - Én ezen nem gondolkodom. Úgy nem lehet szabadon zenélni, hogy az ember folyton arra gondol, hogy mások mit szólnak majd hozzá. Élni sem. A szabadság nem ez. Érdekes, hogy tök jó világban élünk, minden adva van, de mégis börtönnek élik meg sokan. A mások és a saját elvárásaik foglalkoztatják őket, ahelyett, hogy azt csinálnák, ami jólesik. Én ezt tettem.
Aki ezt pofonnak éli meg, az nagyon ráér. Ha nem szereti, ne hallgassa. Az elvárásokat pedig lassan majd el lehet engedni, és azt elfogadni, amit kap az ember. Vagy elutasítani, ha nem tetszik.

5. Tavasz menj haza
Az ambivalens évszak. Mindent hoz, mindent visz, mint a szerelem.
 
 - A Nekem való EP megjelenése után készített interjúnkban még az is egy lehetséges opció volt, hogy te oldod meg a jövőben is a dalaid kiadását… Aztán jött a tavasz, és a Hangos lesz az Edge Records gondozásában, és a HammerWorld Magazin extra CD mellékleteként jött ki. Hogyhogy ez a verzió lett a befutó?

 - Praktikusságból. Így sok emberhez eljut. Ennyiből már megérte. Persze vannak ennek is hátulütői, de mindennek vannak. Ez most jó megoldásnak tűnt, és egyelőre igazoltnak látszik. Szakmailag úgy alakult, hogy Hartmann Kristóffal (Hammer Music igazgató – a szerk.) ápolunk valamilyen szintű kellemes emberi kapcsolatot és így merült fel a melléklet ötlete. Szerintem mindenki jól járt vele.

6. Könnyítek magamon
A belső monológ kivetülése, nagy érzelmi hullámvasút.
 
 - A dal teljes kitárulkozásként is felfogható, amelyhez a kiadvány letisztult, mondhatni minimalista dijáznja megfelelő kísérő. Ez is a te ötleted volt, hogy „beszéljen” inkább csak a zene és a szöveg?

 - Abszolút. Illetve Dénes Viktor barátom keze vezette az egeret, én csak ötleteltem. Ő egyébként a Hollywood Rose-ban gitározik és van is egy Minimál Design című lemezük. (nevet)

7. Szálanként (feat. Mogyoróssy Adrienn)
Mindenki által ismert és megélt napok libretto-ja. A karakterek behelyettesíthetőek.
 
 - Maszek vélemény: számomra (per pillanat) a legjobb dal a lemezről. Már a megírásakor egy konkrét partnerben gondolkodtál, és ki talált meg kit ebben a kooperációban?

 - A dal kifejlődése közben ugrott be, hogy duettnek kéne lenni. Ekkor hívtam fel Adrit, akit régóta ismerek, a Cherry Bomb zenekarban énekelt. Szeretem az ilyen duett dolgokat, de nem a lírai nyavalygást. Elég jól sikerült a dal, a szöveget végül már Adrival együtt fejeztük be.

8. Szörnyek az ágy alatt
Minden, amit teszünk, ott van velünk. Mindig. Pláne éjjel.
 
 - Mennyire veszed a szívedre a negatív kritikákat, illetve megfontolás tárgyává teszed-e a pozitív javaslatokat tartalmazó észrevételeket, egyáltalán foglalkozol-e érdemben az ilyen-olyan visszajelzésekkel?

 - Szerintem mindenkit megbánt egy negatív kritika, minden embernek lelke van. Pláne ha zeneszerző, szövegíró. De alapjában véve nem formálják a zenémet. Bosszantó tud lenni, de nem befolyásol.

9. Ezt megiszom, aztán még maradok
Sokáig éltem ezt, tudom, miről beszélek. És néha még ma is.
 
 - Mennyire önjáró a produkció, azaz elégedett vagy-e a fellépési lehetőségek, illetve a média megkeresések mennyiségével, minőségével?

 - Önjáró, én intézek mindent. Nincs sok koncert, nem izgulok ezen. Nincsenek még jó lehetőségek, a rosszakat pedig kihagyom. 36 vagyok, nem 22. Van két kisgyerekem, nagyon jól elvagyok otthon. Minden jönni fog a maga idejében. Most akkor játszom, amikor akarok, meg amikor sikerül megszervezni. Ez változni fog, tudom, ezért nem görcsölök rajta. Még a média is pont elég, nem akarok bulvározni, és nem fontos, hogy mit reggeliztem. Tehát elégedett vagyok, látom, hogy növekszik a dolog, és ez elég.

 

10. Szélcsend
Valami új eljövetelét várni, majd abban boldogan elveszni. Abaja dala.
 
 - Beteljesült az álom. Mik a következő feladatok, hogyan, merre tovább?

 - Tervem rengeteg van, időm kevesebb. Lesz pár koncert, aminek van értelme, azt boldogan megcsináljuk. Nekem a színpad a jutalom, pláne a közönség. De addig is folyamatosan írok. Már vannak új ötletek új dalokhoz. Mindig dolgozom valamin. Fejben, gitáron, papíron tollal, fürdetés vagy olvasás közben. Mindenhez idő kell csak, abból még kevés van. De növögetnek a gyerekek, egyre több időm lesz, és akkor mindent megvalósítok. Most videók készülnek, pár koncert, jövőre második lemez.

Legközelebbi randi lehetőség: április 8. Budapest, BARhole