Mit titkolnak? A kormány kimondta, nem ismerhető meg teljességgel a kommunista múlt!

fotó: Béli Balázs / Alfahír

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára hétfőn a jobbikos Mirkóczki Ádám napirend előtti kérdésére ismerte el: a kommunista múltra, illetőleg az egypártrendszer fenntartóira, kiszolgálóira, valamint besúgóira vonatkozó adatok sohasem lesznek megismerhetőek. Egyrészt megsérültek az adathordozók, másrészt mert a titkosításokat továbbra sem oldja fel a kormányzat. De miért titkolóznak még? Emlékezetes, legutóbb Vona Gábor, a jobboldali ellenzék vezetője is ezzel az adóssággal szembesítette Orbán Viktort, amire a miniszterelnök kocsmai hangnemben válaszolt.

"Én tisztában vagyok azzal, hogy Ön a katonai évei alatt kapcsolatba került a szolgálatokkal, azzal is tisztában vagyok, hogy az Ön családjában is volt olyan, aki 1956-ban a forradalom idején ügynökként dolgozott az ÁVH-nak"

- címezte szavait Orbán Viktornak Vona Gábor március közepén a parlamentben.

Azonban a hatás elmaradt: nem történt meg azóta sem a múlt tisztázása.

Hétfőn Mirkóczki Ádám figyelmeztette is a magyar országgyűlési képviselőket, hogy fennáll "ez a hatalmas morális adósság", az állambiztonsági múlt megismerése, kutathatóvá tétele továbbra is elmaradt.

A Jobbik szóvivője emlékeztetett, pártja a lengyel lusztrációs törvény, illetőleg a Nemzeti Emlékezet Intézet mintájára nyújtott be a magyar parlament elé egy törvényjavaslatot, hogy legalább 27 évvel a rendszerváltás után megismerhetőek legyenek a kommunista múlt sötét árnyai.

Mint mondta, a lengyel-modell 1998-óta működik (az első Orbán-kormány hatalomra jutásának évében hozták meg ezt a törvényt Lengyelországban), míg a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága csupán azt garantálja, hogy a kommunista rendszer működtetőinek titkai rejtve maradjanak.

Mirkóczki Ádám felidézte Németh Szilárd meglátását is, a fideszes rezsibiztos szerint a kommunisták miatt van Magyarországon korrupció, azonban

"a kommunisták az Önök soraiban igen vastagon ott vannak"

- fordult a kormánypárti széksorok irányába.

Pogácsás Tibor némi történelmi fejtegetés után (miszerint mivel a Fidesz az egyedüli rendszerváltó párt a jelenlegi parlamentben, ezért ők az antikommunisták) elismerte: az adatokat tartalmazó mágnesszalagok elemzése nem történhetett meg eddig a titkosítások miatt, a tényleges feltárás viszont azért nem következhet be, mert a szalagok megsérültek, és "a nyilvántartások csak részben teszik lehetővé az azonosítást".

Még jó, hogy az antikommunisták.