Felleltározott múlt és céltudatos jövőkép, avagy továbbra is megállíthatatlan a P.Mobil

Nagyinterjú az Örökmozgót kitartóan és eredményesen kormányzó és életben tartó Schuster Lóránttal.

 - Nagy fába vágnánk a fejszénket, tételesen átvennénk az elmúlt időszak P.Mobil megjelenéseit, ha segítenél ebben. Először a négy tripla CD-s kiadvány sorozatról ha mondanál néhány információt.

 - 2015 októberében indítottuk el ezt a sorozatot, az 1976-1979 Vikidál évek című megjelenéssel. Ennek első két korongjára az ebben az időszakban rögzített demófelvételek, a harmadikra pedig Vikidál utolsó Mobilos koncertjének felvétele került. Ezt követte értelemszerűen az 1979-1996 Tunyogi évek hármas. Itt a P.Mobil 10 éves jubileumi bulijának, az 1983. április 29-én a Budai Ifjúsági Parkban rögzített, Magyar Fal hanganyaga hallható, valamint egy vegyes koncertválogatás. Harmadikként az 1997-2007 Rudán évek jelent meg, amelyre a 2002-es Petőfi Csarnokos, illetve az 1999-es Népstadionos bulink került. És pár hete látott napvilágot a sorozat negyedik darabja, a 2008-2017 Baranyi évek című kiadvány, ezzel érkeztünk el a jelenbe. Az első két CD-n a már gyártásban nem lévő, ezáltal régen nem elérhető Miskolci Kocsonyafesztiválos koncert anyaga, a harmadikon pedig egy élő válogatás szerepel a címben jelzett érából. Érdekessége a harmadik diszknek, hogy ezen már helyet kapott egy új dal, a majd nyáron megjelenő, Csoda történt! című P.Mobil albumról.
Mind a négy kiadvány egy kaptafára készült, mindegyik ugyanúgy néz ki. Digipak a formátum, három korong, valamint egy-egy 24 oldalas, fotókkal alaposan ellátott füzet a tartalom. A felvételeket digitálisan Baranyi László javította fel, a borítóterveket és grafikákat Dobszay Károly készítette, és én voltam a producer. Ezek tulajdonképpen lefedik a P.Mobil történetét koncertanyagokkal. Még nem mondtam senkinek, de akkor itt az ideje. Ennek a sorozatnak lesz egy ötödik része is…

 - Hoppá!

 - 2018-ban fog megjelenni, és azáltal válik teljessé a Nagy P. sorozat. Ezen is archív anyagok lesznek, és ami már biztos, hogy az egyik a ’73-as Egyetemi Színpados koncert lesz.

 - A Skorpióval közös buli?

 - Igen az. A másik pedig a ’78-as első nagylemezünk anyaga, amit még Vikidál Gyula énekelt fel. Harmadiknak még mellé teszünk valamit, majd meglátjuk.

 - Ezek a tripla CD kiadások két kérdést is felvetnek. Az egyik, hogy gondolom, valamilyen szinten (újra) kapcsolatba kellett kerülnöd a régi tagokkal a megjelenések miatt, hiszen ők is szerepelnek ezeken a kiadványokon. De az nem lenne elegáns, sőt egyenesen bulváros volna, ha azt kérdezném, hogy milyen viszonyban vagytok egymással, ezért inkább afelől érdeklődnék, hogy a volt (ma aktív) tagok munkásságát, megjelenéseit figyelemmel kíséred?

 - A kiadó tárgyalt velük, én nem. Ott kellemetlenkedtek, ahol csak lehetett, de végül is belátták, hogy jót akarok. Egyrészt színvonalas kiadványokat adok ki, semmi olyat, ami rossz fényt vetne a zenekarra, vagy valamelyikükre, jogdíjat kapnak, stb., úgyhogy végül mindenki hozzájárult. De nem ment egyszerűen, különböző nehézségi fokozatok voltak.
Ami a kérdés második részét illeti, azzal kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy annyira követem figyelemmel, amennyire a szakmát. Az, hogy ki mit csinál és hogyan, az egy külön riport lehetne. Attól a pillanattól kezdve, hogy nem P.Mobil tagok, már csak az a része érdekel, ami ezeken a kiadványokon hallható, azaz, hogy ha a közös életünk megjelenik valahol, akkor az legyen színvonalasan megjelenítve.

 - A másik téma, ami felötlött, hogy érezhető-e a fogadtatáson (csúnya szóval az eladási számokon), hogy melyik éra, énekes felállás a legnépszerűbb a mai napig a közönségnél?

 - A pontos adatokat a kiadó tudná megmondani. Az biztos, hogy az első kiadvány, a Vikidál féle felállással, az a MediaMarkt eladási listáján a nyolcadik helyig ment fel. És az egy külföldi előadókkal vegyes kimutatás. A másik érdekesség, hogy így, hogy mind a négy frontemberrel már kint vannak a lemezek, sok Mobilos most jön rá, hogy ez egy sorozat. És nem is akármilyen, hiszen igyekeztem úgy szerkeszteni, hogy érdekes legyen, de értelemszerűen összehasonlítható az énekesek produkciója is egy-egy dal előadásának esetében. És ezáltal az is megesik, hogy felülbírálják az addigi kedvenceiket. A számok hangszerelésének változásai is remekül követhetőek, nekem is nagyon izgalmas volt összeválogatni ezeket az anyagokat.

 - Végül is, szó szerint az életed van ezekben a dalokban és kiadványokban. Mint ahogy a Kaptafa című önéletrajzi könyvben is.

 - Persze. De ez a dolog nem ér véget, jelenleg is amolyan országjáráson vagyok, népszerűsítem, bemutatom ezt a könyvet, ami már a második kiadásánál jár. Rozsonits Tomival már erősen dolgozunk a második és harmadik köteten, a Csirízen és a Faszögön. Ezekben nagyon sok minden benne lesz, ami kimaradt a Kaptafából. Előbbiben elsősorban a szakmával kapcsolatos dolgok lesznek, nem az életem fonalát gombolyítom tovább, ugyanis volt olyan érdekes reagálás is, hogy egy ismert banda énekese azt mondta, ha ő ezt korábban olvassa, akkor eszébe nem jut zenekart csinálni. (nevet) Úgyhogy a Csirízben mindenre kitérünk, a hangosítás, világítás, szállítás, roadok, csajok, média, szóval mindenre, ami egy zenekarvezető feladatai közé tartozik. Lesznek jótanácsok is, amiket vastaggal fogunk szedni a könyvben. Például, hogy soha nincs következő alkalom. Nincs ilyen! Se másik lehetőség, hogy a közönséget megnyerd, amit elsőre nem sikerült. Gázsi sem lesz, ha aznap este nem veszed fel, mert azt mondják, hogy nincs pénz, vagy csak nagyon kevés, majd legközelebb lesz… soha nincs legközelebb!

 - Ezek szerint ez akár egy útmutatóként is felfogható…

 - Igen, az lesz. A Faszög pedig a politikai karrieremről írt – a „tündöklésemről és a bukásomról”, a képviselőségemről szóló – könyv lesz. Hogyan hat a politika a zenére, a szórakoztatóiparra, a kultúrára, a művészetre, hogyan volt, miként volt. Én a MIÉP elnökségének tagja voltam hosszú éveken keresztül, olyan dolgokat fogok tudni megírni, amiről az emberek nagy többségének fogalma nincsen. De hát honnan is lenne?
Mindkét kötet szimultán készül. Az anyaggyűjtés és a válogatás párhuzamosan zajlik, és a Csiríz a tervek szerint most októberben meg is jelenik majd.

 - Ha már archiválásról beszélünk, vegyük már elő az Élve vagy halva dupla DVD-t, és – amolyan bónuszként – a hozzá csomagolt, rajongói leveleket és hozzászólásokat tartalmazó Móóóóbil! című minikönyvet és a hat söralátétet. A korongokra minden felkerült, ami kiadható állapotban megvolt nálad?

 - Dehogyis! Van még muníció ebben a témában is.

 - A söralátétek milyen megfontolásból kerültek a dobozba?

 - Ezt a kényszer szülte. A Móóóóbil! könyvből az egyik ex-P.Mobil zenész kivetette volna a szövegből a róla szóló negatív megnyilvánulásokat. Ebbe én nem mentem bele, a kiadó meg nem vállalta fel, mert perrel fenyegették. A könyvet bedarálták, és újra kellett nyomtatni, vékonyabb lett. És, hogy ne nyomódjon össze a DVD gerince az összecsomagoláskor, ezért volt szükség a söralátétekre. Így viszont a gyerekek ingyen kapják az eredeti könyvet. (nevet)

 - Ez a kötet azért nem csak a fényezős részekkel van tele, hanem negatív felhangú levelek, vélemények is maradtak benne, sőt egy-két igen szívbemarkoló sztorival is szembesülhetünk.

 - Igen, mert más zenekari tagok, és én is,tehát mindannyian kaptunk hideget-meleget is a rajongóktól, ezeket benne hagytuk. Mindenki megírta, amit akart, Tomi pedig összeválogatta. Egy nagyon érdekes kortörténet jött így össze.

 - Ezt hogyan képzeljük el? Kiborítottál egy nagy zsák megőrzött levelet az asztalra, átnyálaztátok, és elkezdtétek azokat begépelni?

 - Dossziékban vannak, mert itt rend van! (nevet) De a lényeg az, hogy a két DVD-ből az egyik kétrétegű, ami azt jelenti, hogy négy óra anyag van rajta, a szimplán pedig nem egészen kettő. Viszont, 2019-ben, amikor 50 éves lesz a Gesarol / P.Mobil történet, akkor megint kijön ez az anyag, de már két darab duplarétegű lemezzel. Ami azt jelenti, hogy még két órányi nagyon régi anyagot, ritkaságot, és azóta rögzített dolgokat teszek még bele.

 - Mozgókép fronton várhatóak még további kiadványok?

 - Egy-két héten belül megjelenik a Barta Tamás, Bencsik Sándor, és Radics Béla emlékére 2012. szeptember 30-án megrendezett Égi Zenekar Fesztivál anyaga, egy 24 oldalas booklet kíséretében. Valamint, valószínű, hogy a tavalyi Budapest Parkos Honfoglalás határok nélkül koncert felvétele is kijön majd DVD-n, hiszen elejétől a végéig rögzítve lett.

 - Még egy pillanatra visszatérnék a könyvekhez. Megjelent egy érdekes, hivatalosan „forgatókönyv”-nek nevezett mű is.

 - Igen, ez egy kétkötetes kiadvány, de egy könyvben. A Mobilógia című rész az anno az MNO, majd a Music Média oldalakon futó sorozatot tartalmazza, azaz az ott megjelent, Hegedűs István által készített 47 interjú anyagát. A dal ugyanaz marad hasábjain pedig jó néhány P.Mobil dal történetét meséli el Andrássy ’Bogyó’ Bálint. Ezek között kapott helyett, mintegy elválasztóként, a Bese Jozefák László ’Jozé’ által összeállított hivatalos és teljes P.Mobil diszko- és videográfia. Ha valaki nem ismeri a zenekart, akkor ebből a könyvből nagyon sok mindent megtudhat magáról a csapatról, de a számokról, szövegekről is. Ez is egy nagyon komoly kiadvány, rengeteg munka van benne, és szépen is fogy. Ennek is lesz majd egy második kiadása, ami 2019-ben fog megjelenni az 50 éves jubileum alkalmával. Abban már értelemszerűen 50 interjú lesz, valamint még több dalnak a története.

 - Kézben, polcon a P.Mobil negyedik hivatalos LP-je is.

 - Igen, ez a Honfoglalás szvit szimfonikus változatának 1995. december 28-ai, Kongresszusi Központban megrendezett koncertjének felvételét tartalmazza. A korongok nyomása Angliában történt.

 - Ha szabad megkérdezni, mert jó néhányan csak amolyan kuriózum jelleggel, minimális példányban adnak ki mostanság vinylt, ebből első körben mennyit gyártattál le?

 - 400-500 példányt, és ezek már mind el is fogytak. Most készül a második szállítmány. De hadd mondjam el, hogy nem fogunk állandóan nagylemezeket csinálni, csak miután van egy reneszánsza az LP-knek, mert jobban szól, és más a hangulata, mint egy CD-nek, így a terveim és reményeim szerint a Csoda történt!, valamint az első, ’78-as anyagunk is kijön majd dupla bakeliten. Az előbbi szerintem még idén, az utóbbi pedig jövőre, mert akkor lesz 40 éves az a koncertfelvétel.

 - Az eredetileg is vinylen megjelent első három hivatalos P.Mobil nagylemez újrakiadására nincs remény?

 - Azokkal nem tudunk mit csinálni, mert azok a Hungaroton tulajdonában vannak.

 - A beszélgetés elején már említetted az augusztusra várható Csoda történt! című új albumot. Miért pont ez a megjelenési dátum?

 - Azért, mert augusztus 12-én, a Minivel közösen koncertezünk a Budai Ifjúsági Parkban, és ehhez szeretném időzíteni a megjelenést. Ez a buli azért érdekes, mert szeptemberben lesz 33 éve, hogy mi zártuk a Parkot, és ennyi idő után most újra ott játszhat ez a két banda. Természetesen itt is lesznek vendégeink. Bergendy Pista biztos fellépő, mert ő volt az, aki már a kezdetekkor meghívott minket az Ifiparkba. Ennek már lassan ötven éve, hiszen idén már 48 éves ez a Gesarol / P.Mobil történet, és ha jól emlékszem, akkor még Gesarolként léptünk fel előttük. Meghívtuk Tunyogi Bernadettet is, jön Mareczky Totó Ausztráliából, és még mások is.

 - Erről a majdani új albumról már két számot publikáltatok. A Ne féljetek, nem megyünk haza dalt, aminek – ahogy már elmondtad – a koncertváltozata a Baranyi évek harmadik korongján is megtalálható, nemrég pedig a Bonobó-t, amihez csatolva egy igen tartalmas, majmokról szóló értekezést is kitettél a Facebookra. Várható még esetleg további dalpremier, bemutató a lemez megjelenéséig vagy nem?

 - Ha minden igaz, pár nap múlva lesz egy újabb szám, amit a most szombati klubnapon játszunk először. De ez attól függ, hogy a hangbeálláson hogyan szólal meg. Ha nem érezzük száz százalékosnak, akkor nem játsszuk. Amúgy már készen van, és az címe, hogy Hógolyó, soha nem lesz belőled lavina. (nevet)

 - Egyébként, már a teljes lemezanyag készen van?

 - Nincs. Gyakorlatilag hét szám van a munkapadon, de 10-12 nótának illik lenni egy CD-n.

 - De akkor igen optimista vagy, hogy már bereklámoztad a megjelenés időpontját.

 - Igen, maximum elhalasztjuk. Ha a Queen megtehette, akkor mi miért nem? (nevet) Azt mondják, hogy a határidőnél nincs jobb múzsa.

 - Nem te vagy az első, akitől ezt hallom. És az a furcsa, hogy az utóbbi időben nálam is kezd működni.

 - Mert ez igaz.

 - Végigtekintve ezen a tekintélyes mennyiségű kiadványon, igen nívós megjelenésekről beszélhetünk minden esetben.

 - Ez volt a cél. El kell mondanom, de nem szeretném, ha nagyképűen hangzana, hogy mióta Baranyi Laci az énekesünk, és megcsináltuk a Mobileum anyagot, amin már ő énekel, azóta semmiféle hibát nem követtünk el kiadásban. Legyen ez könyv, DVD vagy CD, ezek mind referenciának számítanak. Én nagyon meg vagyok elégedve ezekkel a kiadványokkal!

 - Meg magával a zenekarral is, nem?

 - Persze…

 - Számomra a bulikon az összeszokottság érzete jön le, és a „fiatalokon” (is) látom az együttzenélés és a P.Mobil dalok előadásának örömét. És így, hogy az új nagylemez megjelenése is be van jelentve, úgy tűnik, hogy a kreatív energiákkal, ötletekkel sincs gond náluk.

 - Az a helyzet, és ezt már többször is elmondtam, hogy ez a felállás a Farkasok völgye Kárpát-medence lemez megjelenése után vált P.Mobillá. Azért, mert amíg csak az előző években, évtizedekben keletkezett számokat adták elő – de azt se mindegy, hogy hogyan – addig ez is csak egy tribute zenekar volt. Viszont, az előbb említett albummal a csapat letette a névjegyét. Ezt megelőzően a Miskolci kocsonya dupla CD-ről már írtak olyat, hogy mind szerkesztésében, mind hangulatában hibátlan egy hangzóanyag. És ezzel szívesen egyetértek. (nevet) Tényleg nagyon jól sikerült.
Most ugye, jön a Csoda történt! album. A Farkasok völgye készítésekor én kórházban voltam, ott születtek a dalok szövegei, témái – és legalább 120-130 koncertet is onnan intéztem –, de ez a mostani lemezanyag, legalább is a szövegeit tekintve, sokkal könnyedebb lesz.

 - Ezek szerint teljesen egymásra tudtok hangolódni, hiszen az, hogy te milyen passzban írod a szövegeket, ahhoz azért egy illő zene kell, azt pedig ők szerzik.

 - Természetesen. Mindent közösen csinálunk. Az egyébként kiderült, hogy a szakírók sem nagyon értették, hogy mire gondolok egy pár dal esetében, ilyen szempontból kudarc volt a dolog. (nevet) Fogalmuk sem volt, hogy a Farkasok völgye némelyik száma miről szól… De mondhatnám a Mobileum CD-n szereplő Gyöngyök és disznók című dal kezdését is: „Lopják a mézet a darazsak / A paripák várják a parazsat / Adj nekik, de figyeld a szamarat.” Ezen a pár soron az emberek nagy többsége már nagyon elvérzik. Nem tudják, hogy a darazsak lopják a mézet, nem tudják, hogy a magyar népmesékben a paripákat parázzsal etetik, nem tudják, hogy a szamár, a neve ellenére egy kib….tt okos állat – de csökönyös is, megvan az önérzete is –, és egy kész időjárásjelző állomás van beleépítve. De mondhatnék egy másik példát is: leírtam, hogy „tizennégy milliárd éve tágulok a térben”, és a refrénben is az van, hogy „megvolt a nagy bumm, jöhet a nagy reccs”. Nem ártana tudni, hogy mi ebben a párhuzam. A jelenlegi ismereteink szerint hogyan keletkezett a világegyetem, amiben élünk. Persze, nem csak annak tetszett a zene, aki ezekkel tisztában van, de nem árt…
Volt egy televíziós műsor, ahol két dagadt csaj a kérdésre válaszolva megfejtette, hogy a Honfoglalás 1956-ban volt, és a törökök csinálták. Na, körülbelül ez a történet. A zenekarban szoktunk is azzal poénkodni, hogy egy csomó olyan ember van, akiknek komoly szoftverproblémáik vannak. Nem tudnak egyszerre lefelé menni a lépcsőn és közben rágógumit rágni. Valamelyiket abba kell hagyja, mert a kettő együtt nem megy!
No, ezért mondtam, hogy ez az új lemez valamivel könnyedebb lesz. Tarnai Dani mondta egy alkalommal, hogy neki azok a lányok tetszenek, akik szóba állnak vele. Ezt elkaptam, mint tyúk a kukacot, és ebből lett egy szám, a Bonobó, a refrénje pedig ugyanez a mondat. Kész, ennyi. Mindenesetre sok ilyen dolog van, például utazás közben, meg egyáltalán nagyon sokat vagyunk együtt, rengeteg jó poén, beszólás hangzik el, és ezeket általában mindenki elfelejti… kivéve engem.

 - Óriási látogatottságot produkál a P.Mobil honlap, de a Facebook-oldaladon is sűrűn fel-felpörögnek az események egy-egy poszt kapcsán. Nem megbántva senkit… néha nem vagy szívinfarktus közeli állapotban a hozzászólásoktól?

 - Az biztos, hogy vannak olyan kommentelők, akik jobban tennének, ha inkább olvasnának mint írnak, de ezzel nem tudsz mit csinálni, közszereplő vagy. Az internet névtelenségébe burkolózva vagy amögé bújva sokszor írnak mindenféle hülyeséget, de ezek nem engem minősítenek, hanem a beírót. Ha nagyon durva vagy gusztustalan egy poszt, akkor azt kitörlöm, de alapjában véve nem nagyon foglalkozom ezekkel.

 - A P.Mobil örökségét nem csak a zenekar viszi tovább, hanem remélhetőleg a fiatal generáció is. Vagy legalább is annak egy része. Erre volt remek példa a gyönki általános iskola farsangi videója, vagy az Oscar-díjas Mindenki című filmben szereplő gyerekkórus által előadott Kétforintos dal. Te is úgy látod, hogy nincs minden veszve?

 - Most tettem fel éppen egy új videót, ahol egy duna parti kidőlt fán kúszó-mászó hároméves kisfiú azt dünnyögi játék közben, hogy „pálinkát iszom és hideg söröket”. Biztos, hogy otthon sokszor hallgatta már a Benzinkút című számunkat. (nevet) De rengeteg ilyen van… Az általad említett gyönki kóruson kívül például ott van Miskolcon a Twist Olivér kórus, ők már legalább tíz éve énekelnek P.Mobil számokat.
Figyelemmel kísérem a P.Mobillal kapcsolatos ilyen-olyan megjelenéseket, igyekszem mindent észrevenni. A gyönkiek videóját én is feltettem, és legnagyobb meglepetésemre több mint egymillió ember látta csak az én Facebook-oldalamon! Megnézegettem más oldalakat is, aloldalakat, rajongói felületeket, és az én számításom szerint kb. olyan két-két és fél millió ember kattintott rá különböző összefüggésben erre az anyagra. A sztorihoz tartozik, hogy lementünk hozzájuk, elbújtunk két faluval odébb a kocsmában, megvártuk míg elkezdődik a kórus próbája, és meglepetésszerűen megjelentünk. Ezt a felvételt leadta a Duna TV és a Duna World. Hogy ezt hány ember látta itthon is és külföldön is, tehát az egész világon, akár az ismétlésekkel együtt…? Gyakorlatilag már csak egy dolog hiányzik, egy közös fellépés ezekkel a gyerekekkel. Remélem egyszer összejön, mert tervbe van véve.

 - Naponta mennyi időt töltesz a P.Mobil dolgaival?

 - Inkább mennyit nem!? (nevet) Napi hat-nyolc óra, amit nem foglalkozom vele.

 - Akkor alszol…

 - Próbálok, igen.

 - Május 20-án leszel 68 éves. Hogy érzed magad?

 - Köszönöm, jól vagyok. Egyetlen gond van csupán, félévente el kell mennem felülvizsgálatra. Megnézik, hogy a májam mennyire nőtt vissza, vérképet néznek, ilyenek. Idáig kétszer voltam ilyenen, és mind a két alkalommal rendben találtak mindent. Ilyenkor az ember azért izgul, hogy továbbra se találjanak semmit.

 - Ez azt jelenti, hogy nem kell hozzád nyúlni?

 - Igen.

 - A hasfalkorrekció sikerült?

 - Nagyjából. Most van rajtam egy pár kiló felesleg, és azt le kell adni, de az a baj, hogy a vágás mentén kidudorodik a hasam. Azt mondta a sebész, hogy ha nem tetszik, menjek el plasztikai sebészhez... de nekem elég volt a vágásokból.

 - Láttam az oldaladon egy Lacikával közös képet, ahol Izlandon vagytok. Ennek mi a sztorija?

 - Hát, kimentünk… (nevet)

 - De én se az előzményét, se az utóéletét nem találtam sehol.

 - Mert ez egy személyes dolog volt, nem zenekari ügy, ezért semmiféle reklámot nem csináltam neki. Egyetlenegy P.Mobil vonatkozása volt, hogy a fényképünk Vörös Erik fiának, Szerencsés Leifnek a szobra előtt készült. És ugye, volt egy Gálya című számunk, ami erről a két viking harcosról szólt.

 - Ugorjunk egy jó nagyot – kb. négyezer kilométert – vissza. Most szombaton, azaz április 7-én P.Mobil Klub a Crazy Mama-ban. A bemelegítő csapat a Chrome RT., vendégetek pedig Gönci György ’Apuka’, gitáros. Mi alapján választasz zenekart, illetve vendéget egy-egy aktuális koncerthez? Vagy jönnek ők maguktól is?

 - Is-is. Hegedűs Pisti egyezteti ezeket a dolgokat. Az a lényeg, hogy a gyerekek lássák – és most nem csak a közönségre gondolok, hanem a zenekarokra is – hogy a P.Mobil Klub egy teljesen nyitott dolog. Bárki, de itt természetesen nem a „karaoke-sztárokra” gondolok, eljöhet előttünk vagy velünk játszani. A P.Mobil közönsége egy nagyon befogadó közeg, idáig talán egy vagy két zenekar volt, akikkel nem voltak kibékülve. Persze, nem a produkció minősége, hanem a képviselt zenei világ miatt. Én nagyon fontosnak tartom, hogy legyen átjárás. Ezekre a koncertekre érvényes, hogy a nyugdíjasok féláron, a zenészek, és a technikusok ingyen jöhetnek be. Van egy csomó olyan dolog, ami nálunk másképp van, mint a többi helyen.

 - Azért az ún. előzenekarok vagy vendégek portfóliójában jól mutat, ha a P.Mobillal játszhatnak, nem?

 - Igen. Mintha mi játszhatnánk a Rolling Stones előtt. (nevet)

 - Elvileg megvan rá esély. Azt hallottad, hogy a vizes VB nyitóünnepségén lehet, hogy ők lépnek fel… De, hogy egy ügyes átvezetést alkalmazzak (mert ez a téma még nem volt), hiszen egy külföldi rock ikon nevét szóba hoztad, a Mobil Rádió Budapest-tel kapcsolatban megosztanád velünk a legfontosabb információkat?

 - Ezer örömmel! Rádiónk egy online rádió, adásainkban pedig igényes zenei kínálatot szolgáltatunk. De nem hagyományos rádióként működünk, tehát nem egy irodaházban vagy bevásárlóközpontban bérelt nyolc-tíz irodát, stúdiót kell elképzelni az ott sürgő-forgó munkatársakkal, hanem megvettünk egy amerikai programot, aminek az a lényege, hogy aki jogosultságot kap tőlünk ehhez a legálisan megvásárolt szoftverre, az feltelepíti a gépére, bekapcsolódik a rendszerbe, és abban a pillanatban a képernyőjén megjelenik a stúdió. Ez azt jelenti, hogy én itt most, ha akarnám, egy percen belül adásba tudnék kerülni.
Szóval, megvan ez a SAM Broadcast Pro programunk, és leszerződtünk egy belga szolgáltatóhoz, akik 57 ezer internetes rádióállomást üzemeltetnek a világban. Ezen keresztül tudunk dolgozni.

 - Ez konkrétan hogyan zajlik?

 - A rádió szerverén jelenleg 3000 számunk van fenn, amiket mi másoltunk fel, és amikor ún. konzervadások mennek, akkor a program ezekből válogat.
Ami lényeges, hogy Rozsonits Tomi hétfőtől péntekig minden reggel 7-től 9-ig élőben csinálja a Reggeli rántotta című műsorát, de vannak más jellegű műsoraink is, bárki megnézheti a rádió honlapján. Nekem is van vasárnap délután 5-7 között Mi van? címmel, ami egy zenés magazin. És ami a lényeg, mindenki otthonról dolgozik, kimozdulni sem kell! Tomi a fő bázis, nála van keverőpult is, ő csinálja az interjúk legnagyobb részét. Mindegyikünk tud felhő szolgáltatásból is dolgozni, de a saját winchesteréről, tehát az otthon lévő archívumából is, valamint, a már említett szerveren tárolt háromezres adatbázisból.
A program 20 percenként dobja ki a hallgatottsági adatokat: látjuk, hogy milyen országból kattintanak ránk, milyen eszközön hallgatnak minket, tudjuk, hogy mennyi ideig, tehát hány percig vannak az oldalon. Elképesztő! Argentínából, Új-Zélandról, Ulánbátorból hallgatnak minket. Közben meg vannak olyan földi adók, amelyeket már a szomszéd kerületben sem lehet hallgatni, mert egy lakótelep leárnyékolja a sugárzást. Tehát ez a jövő!
Nálunk nincs süket duma, csak minőségi rockzene van. Frissek vagyunk, és tudjuk miről van szó. Számtalan előnyünk van az összes többi rádióval szemben! Most akarjuk elindítani az élő betelefonálás lehetőségét, és mostantól a Soundcloud-on napi bontásban vissza lehet hallgatni a régebbi műsorainkat. Mintha egy CD lejátszóban lennél, tudsz ide-oda lépkedni.

 - Honnan van a legtöbb találatotok?

 - A Kárpát-medencéből. De itt is van egy érdekes probléma, amit mindenképpen meg kell említeni. Vannak bizonyos országok, területek – például Erdély vagy Felvidék – ahol blokkolják az ingyenes adást. Azonban az oldalunkon, a ’technikai segítség’ fül alatt van egy ingyenes pici kiegészítő program, ami Hola VPN névre hallgat, ezt feltelepíti mondjuk Csíkszeredában valaki, és akkor már a gépével olyan országból jelentkezik be, ahonnan akar. Beírja mondjuk, hogy Magyarországon van, ami egyébként igaz… (nevet) és onnantól kezdve a rendszer azt érzékeli, hogy tényleg ott van, tehát hallgathatja a rádiót.

 

 - Egy civil témával is előhozakodnék, ha nem bánod. Józsefváros díszpolgára lettél, valamint megkaptad a Magyar Gazdaságért díjat. Hogyan fogadtad ezeket az elismeréseket?

 - Mindkettő nagyon megtisztelő volt. Díszpolgárnak dr. Kocsis Máté a VIII. kerületi polgármester javasolt, ami igen jólesett, hiszen sosem kaptam semmiféle kitüntetést. Egy LMP-s képviselő több órán át ágált ez ellen, de nem sikerült róla lebeszélnie. (nevet)
A Magyar Gazdaságért díjjal pedig Varga Mihály gazdasági miniszter tüntetett ki. Ezt sokan félreértettek, mert én nem azért kaptam ezt, mert hatezer hűtőgépet exportáltam Líbiába, hanem egész egyszerűen olyan embereket választott ki a miniszter, akik a saját életpályájukon már évtizedek óta bizonyítanak. Ott voltam én, mint egy 47 éve működő zenekar vezetője, volt ott egy cukrász, egy kereskedő, aki boltban eladó vagy üzlete van – fiatalabbak, öregebbek –, szóval olyanok, akik tisztességgel teszik a dolgukat. Ennyi az egész. Itt is voltak természetesen kötekedők, de ez számomra azt jelzi, hogy jó úton járok. (nevet)

 - Egy rólad szóló híradásban „visszavonulóban lévő énekesnek” tituláltak. Az, hogy ebben a zenekari pozíciód kicsit sántít, még hagyján, de mit szólsz a karrieredet lezárni sejtető jelzőhöz?

 - Mi van?