Nem szabad hagyni, hogy a terror megtörje a keresztény közösségeket

"A Közel-Keleten élő keresztények olyan történelmi, szellemi örökség hordozói, mely az egész világ szempontjából páratlan értéket képvisel."

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom megrökönyödve értesült az Egyiptomban virágvasárnapon történt, számos halálos áldozatot követelő, az Iszlám Állam által elkövetett keresztényellenes támadásokról, egyúttal részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak, a kopt keresztény közösségnek és az egész egyiptomi nemzetnek" - áll Gyöngyösi Márton, a legnépszerűbb ellenzéki párt képviselőjének közleményében.

A honatya kiemeli: fontosnak tartják, hogy a világ nemzetei, kormányai és az egész nemzetközi közösség erélyesen lépjen fel a terroristákkal szemben, és ne engedjenek a megfélemlítésnek és a normális élet kereteinek szétzúzásának.

Gyöngyösi hozzáteszi, hogy az elmúlt években Egyiptomban és az egész Közel-Keleten a keresztényellenesség megerősödésének, a keresztények elleni erőszak meredek emelkedésének és e közösségek eltűnésének lehetünk tanúi.

"A Közel-Keleten élő keresztények olyan történelmi, szellemi örökség hordozói, mely nem csak az egyetemes kereszténység, de az egész világ szempontjából páratlan értéket képvisel"

- húzta alá az ellenzéki politikus, majd hozzátette:

"Ezért ezekben a nehéz időkben nem csak nekünk, keresztényeknek, de minden békeszerető nemzetnek és embernek kötelessége az együttérzés és a közösségvállalás e válságos éveket átélő közösségekkel."

Gyöngyösi a Jobbik nevében arra kérte az egyiptomi kormányt és az egyiptomi embereket, hogy szálljanak szembe a minden vallást meggyalázó terroristákkal, egyúttal felszólította az európai kormányokat - köztük hazánk kormányát is - hogy tegyenek meg mindent a Közel-Keleten élő keresztények biztonságának szavatolása és közösségeik védelme érdekében.

Hozzátette: a Jobbik bízik benne, hogy a vasárnap merényletet elkövető terroristák, nem bírják az egyiptomi társadalom támogatását, a kopt keresztény közösség pedig a jövőben szabadon és békében gyakorolhatja hitét.

Újabb merénylet Egyiptomban

Néhány órával korábban a tantai Szent György-templomban történt robbantás, itt legalább 26 ember halt meg és hetvenegyen megsebesültek. A vasárnap délelőtti merénylet után pár órával egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap az alexandriai Szent Márk-katedrálisnál, ahol előzőleg II. Tavadrosz kopt pápa mutatott be virágvasárnapi misét.