Viszlát, EU-s pénzek? Döntött az EP, lesújtó a helyzet Magyarországon

Viszlát, EU-s pénzek? Döntött az EP, lesújtó a helyzet Magyarországon

Az Európai Parlament állásfoglalása szerint bizonyos területeken súlyos hiányosságok vannak. Amíg Rogán Antal nyomozati anyagokkal trükközik, és a volt igazságügyi miniszter arról panaszkodik, hogy Polt Péter nem tartja kézben az ügyészséget, addig lesznek is.

399 igen, 117 nem szavazattal ment át az Európai Parlamenten (EP) a Magyarországi jogállam helyzetéről szóló állásfoglalás, amelyet a hetes cikk szerinti eljárás folytatásaként fogadtak el – írja 24.hu.

Súlyos hiányosságok, politikai nyomásgyakorlás: van itt baj bőven

Az állásfoglalásban azt írják, riasztó a magyarországi helyzet, és bár tapasztalható némi javulás, több területen is romlottak a körülmények. Baj van például az igazságügyi rendszer függetlenségével:

az igazságügyi reform ellenére politikailag beavatkoznak az ügyészek munkájába és nyomást gyakorolnak a bírói tanács tagjaira.

Ha visszaemlékszünk, éppen az igazságügyi reform teljesítése után szabadította fel az Európai Bizottság (EB) a nekünk járó fejlesztési pénzeket. Az EP kifogásolta a döntést, emiatt indított pert az EB ellen.

Az Orbán-kormány továbbra sem tartja tiszteletben EU alapértékeit

A Rogán-féle sztorik ékesen bizonyítják, hogy Magyarországon mindent lehet, következménye úgysem lesz, ha hűségesen szolgálod a rendszert. Az állásfoglalásban az EP arra kéri a bizottságot, találjanak megoldást, hogy az uniós források végre eljussanak oda, ahová azokat szánták: a magyar emberekhez, akár a magyar kormány megkerülésével.

Blokkolhatják az uniós forrásokat?

Az EP állásfoglalása kötelező erővel nem bír, csak politikai jelentősége van. A szöveghez benyújtottak még három állásfoglalást – az egyiket a momentumos Donáth Anna –, amelyben

arra kérik a bizottságot, hogy újra blokkolják a kohéziós pénzek kifizetését Varga Judit hangfelvétele miatt, és hogy az Európai Bíróság azonnali hatállyal függessze fel a szuverenitási törvényt.

Emellett azt sürgetik, hogy a magyar kormány Európai ügyészséghez való csatlakozásért dolgozzon keményebben az EB.

Le a szuverenitásvédelmi törvénnyel!

Az EP állásfoglalásában elítéli a szuverenitásvédelmi törvényt, és üdvözli az emiatt indított kötelezettségszegési eljárást. Ebben a törvényben szerepel többek között az is, hogy akár három év börtönbüntetést is kaphatnak azok a választáson induló jelöltek, akik külföldről fogadnak el kampánytámogatást. Nyilván az Orbán-kormány határon túli és belüli machinációi nem számítanak.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök felszólalására vár az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Brüsszelben 2017. április 26-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet)