2017. 04. 12. 14:17
MTI nyomán

A Jobbik döntött: aláírják a beadványt, hogy a lex CEU az Alkotmánybíróság elé kerüljön

A Jobbik-frakció minden tagja aláírja a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt - közölte Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus azzal indokolta a Jobbik országos elnökségének döntését, hogy a jogállamiság pártján állnak, vagyis nem Soros vagy a baloldali pártok mellé, de azt szeretnék, hogy az Alkotmánybíróságnak legyen lehetősége állást foglalni a kérdésben.

Szávay István értékelése szerint Magyarországon diktatúra épül, ennek egy állomása, hogy a Fidesz egy nap alatt megpróbál ellehetetleníteni egy felsőoktatási intézményt.

Kiemelte azt is, hogy

a Jobbik nem akar választani Orbán Viktor és Soros György között, elutasítja "azt a szélsőliberális szemléletet", amelyet Soros György és a hozzá köthető intézmények képviselnek, és elutasítja a Fidesz hatalmi arroganciáját is.

A jobbikos politikus szerint a kormánynak nem a CEU-val van problémája, és ha komolyan venné saját állításait, miszerint a tüntetéseket Soros György szervezi és a kormány megdöntése a célja, akkor

"megtehetné, hogy ellene eljárást indít alkotmányos rend megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával".

Szávay István azt is szóvá tette, hogy Palkovics László oktatási államtitkár Brüsszelben úgy nyilatkozott, a CEU a feltételek elmaradása esetén is folytathatná tevékenységét. Szerinte ez ellentmond annak, hogy Magyarországon mindenkinek be kell tartani a törvényeket.

Kitért arra is, hogy ha most igent mondanak a jogállamiság megsértésére, akkor bárki sorra kerülhet,

"legközelebb jönnek a hagyományőrzők, a polgárőrök vagy éppen a motorosklubok".

Arra a kérdésre pedig, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke közölte, hogy vizsgálatot indít a testület a magyar felsőoktatási törvény előző heti módosításával kapcsolatban, az felelte, a kormány elmérte a stratégiát és nagyobb a nemzetközi károkozás, mint a belpolitikai haszon.

Mivel Áder János köztársasági elnök aláírta a Fidesz-KDNP által múlt kedden megszavazott lex CEU-törvényt, és nem élt azzal a jogával, hogy elküldhette volna felülvizsgálatra az Alkotmámybírósághoz, a parlamenti képviselőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy beadványt készítsenek. Ehhez azonban legalább 50 képviselői aláírás kell, de egyedül a baloldali pártok nem lennének képesek a kezdeményezés elindítására.