A török népszavazás nem felelt meg az Európa Tanács normáinak

A szervezet és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttségének vezetői jelentették be.

Cezar Florin Preda, az Európa Tanács küldöttségének vezetője Ankarában sajtótájékoztatón beszélt, amelyen részt vett Tana de Zulueta, az EBESZ megfigyelőinek vezetője. Zulutea is azt mondta, hogy a török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

Burkolt és kevésbé burkolt figyelmeztetéseket kapott Erdogan

A török vezetésnek alaposan meg kell fontolnia következő lépéseit - figyelmeztetett vasárnapi nyilatkozatában az Európa Tanács, a Recep Tayyip Erdogan elnök jogköreinek kibővítéséről tartott törökországi népszavazás szoros eredményére utalva. "A török választók az alkotmány módosításairól voksoltak.

Az Európa Tanács regionális nemzetközi szervezet, amelynek jelenleg 48 tagja van, köztük Törökország. A tanács nyitva áll bármely olyan európai állam előtt, amely elfogadja a jogállamiság intézményét és garantálja állampolgárai számára az alapvető szabadság és emberi jogokat.

Történelmi döntés: Erdogan teljhatalmára egymillióval több szavazat érkezett

Erdogan hangsúlyozta, hogy a török választók történelmi döntést hoztak a népszavazáson, az alkotmánymódosításokat a török történelem legfontosabb reformjának nevezte.Elmondta, hogy a külföldön leadott szavazatok nagy szerepet játszottak az igen táborának sikerében. Hozzátette azt is, hogy az alkotmánymódosítások támogatása erősödött a délkeleti országrészben.A török államfő köszönetet mondott a választóknak, és kiemelte, hogy minden egyes leadott szavazat számít.