Itt a bizonyíték: Kósa asszisztense szervezi a jobbikos plakátok megrongálását

Megdöbbentő levél jutott a birtokunkba, amely megerősítette az eddigi gyanúnkat, miszerint a Fidesz központilag szervezheti a Jobbik "Ti dolgoztok, Ők lopnak" plakátjainak megrongálását. 

Csonka László a XV. kerület fideszes önkormányzati képviselője írta az alábbi levelet, amelyben a jobbikos plakátok "feldíszítését" szervezi. Csonka egyébként az önkormányzat Kerület- és Vállalkozásfejlesztési, Érték- és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke (külön pikáns: "környezetvédelmi"), ráadásul Kósa Lajosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének a személyi titkára is.

Természetesen kíváncsiak voltunk, hogy fenntartja-e a levélben írtakat, és egészen meglepődtünk, amikor telefonos érdeklődésünkre megerősítette, hogy miután "undorító hazugságnak" tartja a plakátot, úgy fogalmazott, hogy "bármi, ami ez ellen elkövethető szerintem teljesen normális dolog". Ezután arra a bírósági döntésre hivatkozott, amely szerint politikai véleménynyilvánításnak minősül egy politikai plakát módosítása, és "így ebben az értelemben nem bűncselekmény". 

"Fölgyújtani ugye nem lehet, mert az magát a tartószerkezetet sértené, de azzal, hogy feliratokat tegyenek rá, vagy lefessék, teljes mértékben egyetértek"

- felelte kevésbé a kérdésre összpontosítva, mikor arról kérdeztük,hogy Kósa Lajos adta-e ki neki ezt a feladatot, vagy magától kezdte-e szervezni az akciót. 

Ezután egy egészen szürreális beszélgetés alakult ki, amit változatlanul közlünk:
 - Elismeri, hogy buzdította erre a tagtársait emailben?
 - (hosszú csend után) Ezek szerint olvashatta az emailt.
 - Igen, azért kérdezem...
 - Na, és abban buzdítás volt ön szerint? 
 - Hát azt írja, hogy... (itt idézet a levélből) ...és ebből nagyon úgy tűnik, hogy itt egy szervezési folyamat zajlik, amit ön irányított.
 - Igen?
 - És nyilván arra irányult, hogy megrongálják a plakátokat.
 - Én nem mondanám, hogy megrongáljuk, inkább úgy fogalmaznék, hogy egy népművészeti díszítésre kerülne sor

Miután ez már Czerván György féle szövegértelmezési magasságokba sodorta a beszélgetést, befejeztük. Azt egyébként érdemes hozzátenni, hogy a bíróság valóban döntött már pro és kontra is arról, hogy bűncselekmény-e vagy sem (és ezt nem nekünk kell itt most eldönteni), viszont az biztos, hogy a hivatkozott bírósági döntés szerint is "a véleménynyilvánítással okozott kár tekintetében az elkövetőnek helyt kell állnia", azaz a kártérítés mértéke polgári peres úton dől el. 

Csonka Lászlónak egyébként az esetleges kártérítésekre nemcsak a képviselői illetményéből futhat majd, hiszen vagyonnyilatkozata szerint Kósa Lajos titkáraként havi 522.870 forintot visz haza, miközben egyébként a XV. kerületi önkormányzatnak is önkormányzati berendezéseket forgalmazó Globomax Zrt. területi értékesítő vezetője, amelyből szintén származik 215.000 forintos jövedelme (bár a honlapon még vezérigazgató-helyettesként szerepel).

Apropó, emlékszünk a graffitiseket büntető törvény módosító indítványára, amit Nagy Gábor Tamás fideszes képviselő nyújtott be, és amely szerint "társadalomra veszélyes", és akár egy év szabadságvesztéssel is sújtható a firkálás, a rongálással okozott kár nagyságától függetlenül? A jobbikos plakátok fideszes rongálói viszont ezzel szemben csak "népművészek"? Érdekes.

Elértük a XV. kerület jobbikos önkormányzati képviselőjét is, Bodó Miklóst, aki megdöbbent, amikor tolmácsoltuk neki, hogy miket mondott a fideszes képviselőtársa, mert mint fogalmazott "eddig ez pártállástól függetlenül nem volt jellemző a kerületre". A képviselő szerint Csonka Lászlónak "ezek után le kellene mondania tisztségéről", majd hozzátette, hogy megteszik a szükséges jogi lépéseket is.

Végül pedig idéznénk Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárát, aki a kormányzati plakátokra ragasztott "érvénytelen" feliratok kapcsán írta az eredménytelen kvótanépszavazás után, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága a rongálásra nem terjed ki, és "akkor is bűncselekmény, ha azt Gyurcsány emberei követik el"

Kósa Lajosnak elküldtük a kérdésünket, és kíváncsian várjuk a válaszát, hogy a plakátok megrongálása szerinte akkor is bűncselekmény-e, ha Csonka László vagy a képviselő ösztönzésére, szervezésében történik-e meg, vagy a fideszesekre nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak.