Civilharc: a Székely Nemzeti Tanácsot is átvilágították a románok

A román adóhivatal csalás elleni ügyosztálya az elmúlt hetekben ellenőrzést tartott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttérszervezeteinél: a Siculitas Egyesületnél és a Sepsireform Egyesületnél - tájékoztatott csütörtökön az SZNT sajtószolgálata. A kiállított jegyzőkönyvek szerint az ellenőrök nem találtak hibát a két egyesület ügyvitelében.

Az SZNT emlékeztetett rá, hogy a Siculitas Egyesületet először 2013-ban a Székely Szabadság Napját követően ellenőrizték a román pénzügyi hatóságok, de semmit nem kifogásoltak a szervezet ügyvitelében. 2015-ben, Székelyföld határainak kivilágítását követően a Siculitas Egyesületet és a Sepsireform Egyesületet is felkereste az adóhivatal csalás elleni ügyosztálya. Akkor a Siculitas Egyesületet 10 ezer lejes büntetéssel sújtották, amelyet utólag a bíróság eltörölt.

"Az elmúlt hetekben a kiterjedt és alapos pénzügyi vizsgálat a két egyesület ügyvitelében nem talált hibát, amit a kibocsátott jegyzőkönyvek is tanúsítanak" - áll az SZNT sajtószolgálatának közleményében.

A Székely Nemzeti Tanács a székelység közképviseleti testületeként határozza meg magát, ezért nem rendelkezik jogi személyiséggel, bankszámlával. Azokban az esetekben, amikor a román állam intézményeiben kell hivatalos iratokat letennie - például tömegdemonstrációk bejelentését -, a háttérszervezeteiként működő egyesületek járnak el a nevében. Az SZNT a pénzügyeit is ezeken a szervezeteken keresztül bonyolítja le.

Mint korábban beszámoltunk róla, a magyar kormány civilellenes harcát meglovagolva Robert Fico szlovák miniszterelnök is szigorítani akarja a civilszervezetek átláthatóságára vonatkozó törvényeket, amellyel az anyaországi támogatású felvidéki magyar szervezetek ellen is hadjáratok indulhatnak. Erre a veszélyre a Jobbik számtalanszor figyelmeztette a kormányt, de az csak Sorosozással válaszolt.

Forrás
MTI nyomán