Hiába vonták vissza az olimpiai pályázatot: súlyos milliárdokat költünk például golfprogramra

Nyugalom, nélkülözhetetlen íjászközpont is lesz.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a portál kérdéseire küldött válaszában leszögezi: azoknak a sportági szövetségeknek, amelyek Budapest 2024-es jogcímen kaptak állami pénzt 2016 végén, annak ellenére sem kell visszafizetniük az összeget, hogy a főváros nem pályázik az olimpiára.

Az erről szóló döntést a kormány a december 20-i Magyar Közlönyben tette közzé. Ennek értelmében több százmilliós apanázst kapott többek közt a rögbi-, az íjász- és a golfszövetség is.

Mire is megy ennyi pénz?

A Budapest 2024-projekt keretében a következő sportágak kapnak támogatást (sportág:millió forint):
 
Golf: 232. Gyeplabda: 10 (7+3). Íjászat: 581 (571+11). Karate: 70 (60+10). Lovassport: 433. Műugrás: 41. Rögbi: 479 (454+25). Súlyemelés: 202. Szinkronúszás: 150. Szörf: 66. Taekwondo 131 (61+70). Tollaslabda: 235 (195+40). Triatlon: 597 (247+350). Vitorlázás: 171 (161+10). Magyar Edzők Társasága: 66.

A tárca azért nem kéri vissza a pénzt, mert szerintük attól, hogy Budapest nem rendez olimpiát, az egyes szövetségek sportszakmai céljai nem változtak,

így nincs ok a pénz visszavételére.

Gazban lapításból világklasszisok

A 24.hu az érintett sportági szövetségeket is megkereste, hogy ugyan, tételesen árulják már el, mi a fenére dobnak ki ennyi közpénzt, ám a többség nem volt hajlandó elárulni a terveit.

De hajlandóak voltak megnyílni például a golfozók, akik 232 milliót zsebelhettek be: ők az utánpótlásra óhajtanak költeni. Ennek keretében 100 milliót költenek arra, hogy legyen saját otthona a junior golfakadémia növendékeinek a Felcsút szomszédságában, Alcsútdobozon található Pannónia Golfklubban.

A szövetség további 60 milliót szán a junior golfakadémia működtetésére és az iskolai golfprogram finanszírozására, ami nélkül nyilván nem bírnák ki a nebulók, akiket a környező intézményekből hordanak majd játszani.

Az íjászok 571 milliós támogatással kényeztette az állam, aminek nagyja egy 550 millió forintos íjászközpontra megy majd el, de további 10 milliót ők is iskolai programra költenek.

Úgy látszik, a pénzeket kiutaló funkcionáriusok közül egyik gyermeke sem készül gyeplabdázónak, így nekik be kellett érniük egy szerény 7 milliós támogatással, amit tényleges versenyzésre fordítanak majd.

A többi szövetség nem érezte fontosnak, hogy a választópolgárok orrára kösse, mire költik el a pénzüket.

Az egyetlen kivétel

Az egyetlen szervezet, melyről mindenki példát vehetne, a 66 millió forinttal megdobott Magyar Edzők Társasága: ők egyetlen forintot sem használtak fel a pénzből, amely azt szolgálta volna, hogy a sikeres 2024-es budapesti pályázat után minden sportágban megfelelő színvonalon teljesítő magyar versenyzők álljanak rajthoz.

Ezzel nagyjából ők az egyetlen, felnőtt módjára viselkedő alakulat, akik hajlandóak tudomásul venni, hogy Budapest nem rendez olimpiát, és így az azért kapott közpénz sem szabad préda.