Ennél elszomorítóbb mutyi nincs - már a pszichiátriai betegek feje felül is elvennék a tetőt

Mindennek megvan az ára - még a pszichiátriai betegeknek is fizetniük kell.

Ez egy kormányrendelet mögé bújtatott kastélymutyi - utalt arra Rig Lajos, hogy egy érdekkör kiszemelte a nyírlakpusztai Tarányi-kastélyt és lesencetomaji Hertelendy-kastélyt, amelyekben egyébként szociális ellátás - pszichiátriai betegek, és értelmi fogyatékkal élők gondozása - zajlik. Az intézmények lakóit kisebb közösségekben integrálnák a környező falvakba, településekbe – erről lakossági fórumon tájékoztatták a térség lakosságát.

Rig Lajos hangsúlyozta, sok ember összekeveri a fogyatékkal élőket a pszichiátriai betegekkel; ezekben az otthonokban tartós, bentlakásos kezelésre szoruló betegek tartózkodnak, akiket a sümegi aktív osztályon kezelnek. Magáért beszél, hogy a lakossági tájékoztatóra meghívott az intézményekben dolgozó pszichiáternő is a fenntartóval szemben foglalt állást, miszerint szakmai szempontból sem kivitelezhető az úgynevezett kitagolás.

A fórumon felmerült persze az is, hogy vajon kinek kellenek ezek a kastélyok?

A legerősebb ellenzéki párt politikusa emlékeztetett, ezek gyönyörűen felújított, festői helyen található kastélyok, és ha ez elmúlt időszak eseményeit vesszük számításba, akkor látható, hogy egyesek balatoni hotelláncokat, tévécsatornákat szereztek már meg maguknak,

„és most az uradalom mellé egy grófi kastély is kell, aminek azaz ára, hogy az ott lévőket kiköltöztetik a falvakba”.

Egyébként egy 2011-es, a második Orbán-kormány által meghozott rendeletre hivatkoznak, ami Rig Lajos szerint a 2004-2009 között felállított folyamat újratervezése volt, amely során a szocialista kormányok a nagy struktúrájú intézményeket megpróbálták kiszervezni, de akkor ez a létszámhiány miatt nem volt lehetséges. A létszámhiány jelenleg is fennáll, és ez a most tervezett kitagolás ellen is szól – tette hozzá.

A nem megfelelő körülményekre példaként Tapolcát hozta fel az egészségügyi szakpolitikus, a Veszprém megyei város támogatott lakhatás keretén belül az elmúlt 4 év alatt a 200 betegből mindössze 3 fiatal gyermeket tudott befogadni, - igaz ők a közösség szerves részei lettek. Viszont azokat a betegeket, akik már 18 éves koruk óta állandó orvosi kezelésre szorulnak, és ennek ellenére így is megpróbálják kijátszani a gondozókat, veszélyes integrálni a társadalomba – fogalmazott Rig Lajos, hozzátéve: mindezt a lakosság is elutasította.

Megoldási lehetőségként több nyugat-európai példa is szolgál, amely során sikerült lakóotthonokba integrálni az ápoltakat, ugyanakkor arra hívta fel a kormányzatot a jobbikos politikus, hogyha már a törvényi szabályozás úgy szól, hogy 50 főnél nagyobb ilyen típusú intézmény nem működhet, akkor stadionok, csillagvizsgálók helyett, 50 fő befogadásánál kisebb, XXI. századi intézményeket kell építeni.

„Arra legyen pénze a kormánynak, hogy az ápoltaknak és a gondozóknak egy XXI. századi színvonalat biztosítsanak”

- javasolta Rig Lajos.

Persze az is egy megoldás, ha nem túrnák ki a betegeket! Basszus, mi jöhet még ezután?!