Az Orbán-kormány 19 milliárd forinttal támogatta a magyar zsidó közösséget

Szijjártó Péter külügyminiszter után Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is lemondatná posztjáról Frans Timmermanst, mivel az antiszemita váddal illette múlt héten Orbán Viktort.

Az államtitkár az alábbi nyílt levélben szólította fel lemondásra az európai tisztviselőt:

„Tisztelt Alelnök Úr!

Felháborodva olvastam a Die Zeit magazinnak adott interjúját, amelyben kérdésre válaszolva Ön antiszemita vádat fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel, illetve Magyarországgal szemben. A minden alapot nélkülöző vádat az összes, érzületében megsértett magyar ember nevében visszautasítom.

Alelnök Úr kijelentéséből azt a sajnálatos következtetést kell levonnom, hogy Ön ebben a kérdésben sem ismeri a magyar valóságot, hazánkkal kapcsolatos állításait pedig alighanem csak egyoldalú, tényszerűnek nem, jóindulatúnak és elfogulatlannak pedig végképp nem nevezhető forrásokra, véleményekre alapozza. 

Szeretném tájékozatni, hogy az Orbán Viktor vezette Kormány a magyar állampolgárok adóforintjaiból 2011 óta csak beruházásra és hitéleti tevékenységre 19 milliárd forint (61 millió euro) összegű támogatást nyújtott a magyarországi zsidó felekezeteknek. Ebből a támogatásból zsinagógák és közösségi terek újulnak meg az ország több városában a többi között Kaposváron, Debrecenben, Győrben, Székesfehérváron, Szegeden, Szombathelyen, Pécsett, Vácon, Mádon, Keszthelyen, Kiskunhalason valamint a határainkon túl is például Szabadkán és Beregszászon. Ki kell emelnem, hogy ez a Kormány támogatja a zsidó temetők rendbe hozásának országos programját is. Bevezettük a holokauszt áldozatainak emléknapját, a holokauszt tagadását pedig büntető törvénykönyvi tényállássá tettük.

Ezen felül jelentős összeggel támogatja a Kormány a zsidó oktatási és szociális intézmények, kulturális rendezvények fenntartását és működését. Korszerű zsidó hittankönyvek jelennek meg, a zsidó identitást erősítő gyermekprogramok és nyári táborok, zsidó kulturális programok és többek között a holokausztra emlékező konferenciák valósulnak meg. Ezen kívül a zsidó felekezetek tagjai 2014 óta minden évben részt vesznek a Kormány és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága közös szervezésében létrejött vallásközi konferencián. A zsidó felekezetek a közfeladat ellátásában is részt vesznek Magyarországon, így idős otthonokat, óvodákat, iskolákat és kórházakat alapítottak és működtetnek, amelyeket a Kormány szintén kiemelt mértékben támogat.  
Alelnök Úr bizonyára nem tudja, hogy Magyarország jelentős támogatásban részesítette a Nobel-díjas író, Kertész Imre Sorstalanság című könyvének megfilmesítését, valamint a holokausztot bemutató, Saul fia című film megvalósulását is, amely később Oscar-díjat kapott. Bizonyára arról sem rendelkezik információval, hogy a Kormány nemrégiben például rendkívüli támogatást biztosított egy leégett budapesti zsinagóga felújításához - úgy, ahogyan tenné ezt bármelyik keresztény templom esetén.

Szeretném felhívni Alelnök Úr figyelmét, hogy amikor legutóbb, 2016 nyarán hasonló támadás érte hazánkat, számos magyarországi zsidó vezető egyértelműen visszautasította az antiszemita vádakat, valótlannak, illetve rossz tájékozottságból fakadónak minősítve azokat. 

Az Ön állításával, sugalmazásával ellentétben a magyarországi zsidó emberek biztonságban élnek. Sőt, identitásuk megőrzését és megerősítését a Kormány ugyanúgy támogatja, mint a keresztény felekezetekhez, illetve a hazánkban élő bármely nemzetiséghez tartozó emberekét. Tájékoztatom, hogy Európa egyik legnagyobb zsidó közössége Magyarországon él és az őket képviselő felekezetek valamint a Kormány közötti együttműködés jó és konstruktív.  

Végül kénytelen vagyok felhívni Alelnök Úr figyelmét, hogy az európai gondolatot és az Európai Unióba vetett bizalmat nem Orbán Viktor kijelentései és nem is a magyar Kormány döntései veszélyeztetik, hanem az Ön megnyilvánulása. Ugyanis ha a magyar emberek azt hallják, hogy az Európai Bizottság első alelnöke ilyen nyilvánvaló képtelenségeket és rágalmakat fogalmaz meg, az nem erősíti, hanem inkább gyengíti az európai intézményekbe és azok megbízható működésébe vetett bizalmat.

Alelnök Úr, Ön súlyosan megsértette hazánkat, a magyar embereket, az itt élő zsidó közösségeket, így nem lehet más választása, mint lemondani hivataláról.

Üdvözlettel:     Soltész Miklós
            Emberi Erőforrások Minisztériuma
            egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár

Budapest, 2017. május 10. "
 

Szijjártó lemondásra szólította fel az Európai Bizottság alelnökét

Az alelnök a Die Zeit német lap újságírójának arra a kérdésére, hogy amikor az elmúlt napokban az Európai Parlamentben Orbán Viktor pénzügyi spekulánsnak nevezte Soros Györgyöt, egyértelműen antiszemita hangot ütött-e meg, azt felelte, hogy „Pontosan úgy értettem, ahogy maga.