Bekövetkezett, amit jósoltunk - nem lesz Horthy-szobor Perkátán

A tiltakozások miatt kihátrált a település önkormnyzata a szoboravatás mögül.

Perkáta képviselő-testülete hétfőn visszavonta az engedélyt, ami lehetővé tette volna, hogy felállítsák a negyedik Horthy Miklós-szobrot az országban - számolt be a Magyar Nemzet

A kormányzónak nem volt semmi kötődése a településhez, a szobrot három magánszemély ajándékozta volna a községnek, ha az helyet biztosít neki. Somogyi Balázs fideszes polgármester élt is a felajánlással és már az avatás időpontját is kitűzték, mikor a Demokratikus Koalíció, a Raoul Wallenberg Egyesület és az MSZP is jelezte, hogy tiltakoznak az emlékmű miatt, valamint Lázár János is enyhén utalt rá, hogy meggondolhatná a település, hogy valóban fel akarják-e állítani a szobrot. A kancelláriaminiszter azt mondta, hogy a kormány nem fog emlékművet állítani Horthynak, de a közösség dönt az alkotás sorsáról.

A DK meg akarja hiúsítani a Horthy-szobor felavatását

A DK vasárnapi közleményében jelentette be, hogy szándékukban áll megakadályozni a perkátai Horthy-szobor felállítását, ahogy tették azt a székesfehérvári Hóman-szobornál is. Így a május 20-ai eseményre tüntetést szervez a párt.

A lap körbekérdezősködött a településen, hogy mit gondolnak a szoborról, sokan nem is hallottak róla, hogy ilyen dolgok zajlanak a faluban, míg mások furcsának találták, hogy az Új Magyar Gárda tagjainak kezdeményezését elfogadta polgármester.

Hétfőn a Függetlenek Perkátáért Egyesület (nem tudni mennyire függetlenek) aláírásgyűjtésbe kezdett a szoborállítás ellen. Ennek hatására a polgármester kezdeményezte az engedély visszavonását, amit sebtében el is fogadott a testület. 

Így üresen marad a szobornak állított talapzat, ami tovább pihen készítőjénél, ha csak egy másik település be nem fogadja.