Újabb bejelentést tett Vona: civil parlamentet állítana fel a Jobbik-kormány

2016 novembere óta Vona Gábor, a Jobbik elnöke minden hónap 18-án vállalást tesz, így bemutatva, mik lennének a Jobbik-kormány fő programelemei.

A Jobbik elnöke mai sajtótájékoztatóján emlékeztetett: tavaly decemberban az európai bérunió ötletét mutatta be, mely kapcsán a párt az elmúlt napokban történelmi sikert ért el.

Emlékezetes: az Európai Bizottság befogadta a kezdeményezést, így május 22-én megkezdődhet a szükséges egymillió aláírás összegyűjtése nyolc tagállamban. Vona rámutatott: miközben a bizottság elfogadta a történelmi jelentőségű kezdeményezést, a magyar kormány politikájával kapcsolatban súlyos döntéseket hozott. Vona úgy véli, új időszámítás kezdődött, hiszen a Jobbik ellenzékben kezdett el egy fontos folyamatot, melynek az érdemi részét kormányon tudja majd folytatni. A cél, hogy a magyar munkavállalók bére elkezdjen felzárkózni a nyugati bérek színvonalához, ehhez pedig a magyar vállalkozások versenyképességét is növelni kell. A vállalkozások felzárkóztatásához egy új kohéziós politikára és új EU-ra van szükség. Eddig a nyugati befektetők szövetséget kötöttek a hazai korrupt elittel a támogatások lefölözésére és az ország fejlődésének lassítására, ezt a struktúrát sürgősen át kell alakítani - jelentette ki a Jobbik elnöke.

"Amíg Orbán Viktor kivezeti Európából az országot, addig a Jobbik megváltoztatja az Európai Unió működését. Amíg ő a száját járatja, addig mi cselekszünk. Amíg azt mondja, hogy meg kell állítani Brüsszelt, addig mi azt mondjuk, hogy meg kell állítani Orbán Viktort, az Uniót pedig meg kell reformálni, hogy abban mi, magyarok is jól érezzük magunkat. Egy valódi szabadságharc arról kell, hogy szóljon, hogy az emberek bére felzárkózzon a nyugati színvonalhoz" 

- fogalmazott. 

Vona figyelmeztetett: a bérunió nem fog egyik napról a másikra megvalósulni, ez egy folyamat, melyért meg kell küzdeni, de a Jobbik ezt a folyamatot legalább elindította. Rámutatott: az elmúlt 13 évben egyetlen kormány sem tett lépéseket ebbe az irányba. Míg 2008-ban a német átlagbér háromszorosa volt a magyarnak, jelenleg már a négyszerese. 

Civil Parlamentet állítana fel a Jobbik

Vona Gábor ismertette májusi vállalását is. Mint mondta, a politika és a civil szféra kapcsolata mélypontra jutott. Ennek megvannak a kommunizmusból eredő gyökerei, de a rendszerváltozás sem váltotta be a reményeket, nem alakult ki civil kurázsi. Vona szerint ennek számtalan oka van, ezek közül hármat ismertetett:

- A társadalmi reflexek nem változtak meg, ráadásul a kormány félelemre építő politikája tovább erősíti a kádári, civil szférát elfojtó gyakorlatot. 

- A politika és a gazdasági szereplők érdeke is az volt, hogy ne legyenek önálló civil szervezetek, csak civilnek látszó, az ő érdekeiket szolgáló szervezetek.

- Nagyon kevés olyan intézmény, fórum van, ahol a civil szféra érdemben beleszólhat az ország ügyeibe.

A Jobbik új javaslata a harmadik ponttal kapcsolatos: a párt kormányra kerülve civil parlamentet hozna létre.

Vona kijelentette: úgy gondolja, hogy a civil parlamentről, annak működéséről konstruktív vitát kell folytatni, hiszen azt nem a Jobbiknak kell meghatároznia. Vannak azonban ezzel kapcsolatos javaslataik:

- Véleményük szerint a civil parlament megyei gyűléseket tarthatna, évente néhány alkalommal pedig országos ülést is.

- A Jobbik három feladatkört bízna a civil parlamentre: az egyik, hogy visszajelzést adjon a politikának arról, hogy a már érvényben lévő törvények hogy működnek. Fontos feladat lenne a törvények, intézkedések véleményezése és a javaslattétel is.

A Jobbik úgy véli, minél színesebb, minél több érdeket képes megjeleníteni a civil parlament, annál hatékonyabb. Fontos, hogy képviseltessék magukat a munkáltatók, a kulturális szervezetek, a szakmai szervezetek, az egyházak, a szociális, karitatív szervezetek is. Vona elmondta: a civil parlamentben részt vevő civil szervezetek felé az az elvárás, hogy rendelkezzenek társadalmi támogatottsággal. 

"Olyan szervezet ne szóljon bele az ország irányításába, aki társadalmi hasznot nem hajt"

- mondta Vona, majd megemlítette: az egyik ilyen szervezet például a CÖF, melynek a társadalmi hasznossága minimális.

Fontos, hogy az érintettek átláthatóan működjenek és rendelkezzenek komoly struktúrával, nehogy egyszemélyes szervezetek trollkodják szét a civil parlamentet - mutatott rá a politikus.

Vona végül elmondta: a Jobbik partnerként tekint a civilekre és együttműködne velük az ország felvirágoztatása érdekében.