Kifogyhatatlan energia: Pénztáros Lőrinc előbb lesz atomhatalom, mint Kim Dzsongun

Mészáros Lőrinc megkerülhetetlen kíván lenni a Paks II.-beruházásban, ezért tulajdonrészt vásárolna abban a cseh cégben, amely a Roszatom partnereként harmincéves múlttal rendelkezik a közép-európai atomerőmű-építésben - számolt be névtelen iparági forrásokra hivatkozva a HírTV. Úgy tudni, Mészáros emberei a KP RIA nevű cég legalább harmadának megvásárlásáról tárgyaltak Brünnben.

Múlt héten látott napvilágot a hír, hogy a felcsúti polgármester atomnagyhatalomnak készül, és igyekszik kihasítani "magának" egy szép kövér szeletet a Paks II. beruházásból is.

Ugye nem gondolták, hogy Mészáros kimarad a Paks bizniszből?

A Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé a bejelentést, melynek értelmében a cseh Královopolská Ria (KP RIA) magyarországi leányvállalatában többségi befolyást szerzett az Opimus Group Nyrt. és a Konzum Nyrt. Igen, jól emlékeznek, ezek Mészáros Lőrinc cégei. És mivel is foglalkozik a KP RIA? Mi mással, mint atomerőművi fejlesztésekkel.

Tőzsdei cége, az Opimus révén ugyanis 45 százalékos tulajdonrészt szerzett az atomerőmű-építés terén nagy múlttal rendelkező cseh társaság magyar leányvállalatában.

Csakhogy ez nem volt elég:

a főstróman most a cseh anyavállalatba is be akar furakodni, ami újabb milliárdos bizniszt hozhat a mögötte álló bábjátékos számára.

A HírTV úgy tudja, hogy a felcsúti polgármester már a magyarországi leányvállalat osztalékelsőbbségi részvényét is megszerezte, amely akkor jöhet kapóra, ha a Paks II.-projektben megrendelést is kapnak majd.

2020 után, a beruházás csúcsra járatásakor a Paks II. évi egy-két-, akár hárommilliárd eurós, azaz

háromszázmilliárd és ezermilliárd forint közötti összegbe is kerülhet majd a magyar államnak, a strómankirály gazdája pedig mindenképp szeretné lefölözni ezt a fejedelmi összeget.

A KP RIA az egykori Csehszlovákia területén fekvő valamennyi atomerőmű felújításában szerepet játszott, és részt vesz a chvaleticei szénerőmű rekonstrukciójában is. Utóbbi beruházás kapcsán szintén összeérnek a szálak:

iparági források szerint ugyanis Magyarország második legnagyobb erőműve, a hazai termelés 13 százalékát adó Mátrai erőmű is nemsokára Mészáros kezébe kerül.

Felzabálják egymást: A TV2 miatt mehet ölre Mészáros és Habony

A Heti Válasz szerint konfliktus körvonalazódik az Andy Vajna gondjaira bízott szennycsatorna körül: a hetilap információi szerint a TV2 csoport mögött finanszírozóként felbukkannak a Mészáros Lőrinc pénzügyeit intéző emberek, akik egyre idegesebbek, amiért a Vajna-Habony-Gerkens vezetés financiálisan teljesen földbe állítja az adót.