Farkas Flóriánnak eddig tartott kitalálni, mit is mondjon az eltapsolt 1,6 milliárdról

De sikerült?

Igen, jól értjük: Farkas Flórián szerint nem azért fuccsolt be a Híd a munka világába program, mert azt az uniós pénzt, amit nem hülyeségekre költöttek, szemérmetlenül zsebre rakták, hanem mert a csúúúnya, gonosz ellenzék egy "jól felépített, összehangolt támadássorozattal" széjjel verte az egészet.

A Lungo Drom közutálatnak örvendő vezetője - aki szerint amúgy "romák tömegei fognak dolgozni Magyarországon" - ráadásul a következő okfejtéssel magyarázta, miért "nem valósult meg nagyarányú foglalkoztatás ebből a pénzből":

"Szerintem meg éppen akkor követett volna el hibát az önkormányzat, ha ezt megteszi, hiszen a projekt – újból elmondom – a szövetkezet működéséhez szükséges hátteret, tárgyi infrastruktúrát volt hivatott megteremteni!"

Tehát Farkas szerint nem is felzárkóztatásra adott pénzt az EU, csupán "a foglalkoztatási szövetkezet működési feltételrendszerének megteremtésére".

Ha viszont valóban ez lett volna a helyzet, akkor érthetetlen,

- miért kellett lefújni az egész programot,
- miért nyomozott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával az ügyben,
- miért kell az Orszgos Roma Önkormányzatnak visszafizetni az általuk eltapsolt összeget (és miért kellett végül magyar közpénzből kihúzni a szervezetet az adósságból - a szerk.),
- de ez az "érvelés" azt sem magyarázza, hogy először miért nem jelent meg a Lungo Drom-elnök az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) előtti meghallgatáson még tavaly júniusban?

Mint emlékezetes, a képviselői fizetésén felül havi egymillió forint közpénzt kereső Farkast végül csak hatökrös szekérrel lehetett a testület elé cibálni, melynek szerinte egyébként "sem joghatósága, sem hatásköre nincs az ügyben".

Az utódokra mutogatás sem maradhatott ki a magyarázkodásból

Farkas szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) végül azért bontotta föl a szerződést, mert

"a roma önkormányzat nem járt el kellő gondossággal, hiszen nem tett eleget a kormányhatározatnak, nem teljesítették kötelezettségüket, nem adták át használatba a projekt során létrehozott működési feltételeket, illetve a szövetkezetet sem vonták be a konzorciumba."

Az ORÖ kapcsán a Fővárosi Kormányhivatallal szemben hivatali visszaélés gyanúja miatt folyó nyomozást így kommentálta:

"Meggyőződésem, hogy a kormányhivatal a jogszabályoknak megfelelően tette a dolgát 2014-ig és azt követően is."

Míg egy fiktív megbízási szerződésekkel kapcsolatos nyomozásról így beszélt:

"Tudomásom szerint a támadott szerződéseket a Nemzetgazdasági Minisztérium kötötte. Őket fiktív szerződéskötéssel vádolni, hogy is mondjam, több mint merészség. Ebből a két esetből is látszik, hogy nem rólam, hanem színtiszta politikai támadásokról van szó, melyek a kormányzatot érintik."

Dübörög a felzárkóztatás

Arra, hogy milyen konkrét, érdemi intézkedést tett az elmúlt években a hazai cigányság feltartóztatásáért, csupán kitérő választ tudott adni.

Ebből látszik, hogy Farkas Flórián legalább okosabb, mint egy átlag fidelitasos, bár ez nem túl nagy eredmény...

A Fidesszel megújított választási paktummal kapcsolatban elmondta:

"(...) mindent meg fogunk tenni azért, hogy a 2018-as választásokat együtt sikerrel vegyük."

Szerinte azok a sajtóhírek sem igazak, miszerint százával hagynák ott a cigányok a Lungo Dromot: elmondása szerint a létszám csupán stagnál.

Végezteül az őt ért kritikákat a következő, bohózatba illő kommentárral hessegette el magától:

"A lejárató kampány természetesen politikai ellenfeleink terméke. Ők is egyértelműen látták, hogy 2010 után jelentős eredményeket értünk el a felzárkózás területén."