"Attól, hogy bezárják a gimnáziumokat, még nem lesz jobb a magyar szakképzés"

"A szakképzés ellentmondásait, negatívumait most rá lehet tolni a gimnáziumi képzésre"

- mondta Dávid Ferenc az ATV-ben, amikor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének botrányos kijelentéséről kérdezték.

Parragh arról beszélt Debrecenben, hogy szerinte "a gimnáziumok miatt nincsenek elegen a szakképzésben" és a polgármesterekkel záratná be az intézményeket, mert azok "elszívják" a tanulókat.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke értetlenségének adott hangot Parragh kijelentésével kapcsolatban, mivel, mint fogalmazott:

"A kérdés felvetését sem értem. Én úgy tudom, hogy a gimnáziumok ma már állami tulajdonban vannak, hogy a polgármesterek ezt hogy szüntetik meg, nehezen tudom elképzelni."

Dávid Ferenc ugyanakkor rámutatott: a szakképzés minőségén lenne mit javítani, ám ebben szerinte az Iparkamarának "megkerülhetetlen felelőssége van", hiszen

"2011 óta ők a magyar szakképzés letéteményesei".

Hozzátette:

"Abból, hogy a gimnáziumokat bezárják (...), egyáltalán nem következik, hogy jobb szakmunkások lesznek Magyarországon."

Dávid Ferenc ugyanakkor úgy véli, hogy a gondok az általános iskolai képzéssel kezdődnek, mert szerinte az dönti el, merre fognak orientálódni.

A Balaton környékén tomboló munkaerőhiányról szólva elmondta, hogy nem szezonális és nem is csak a vendéglátóipart érintő krízisről van szó.

A válság okait a demográfiai csökkenésben, az elvándorlásban és a nyugdíjpolitikában, azon belül is a "Nők 40" programban látja.

Ezek szerinte épp a szolgáltatói szakmákat érintenek negatívan, mivel "kikényszerítenek a pályáról" több százezer embert.

Dávid Ferenc kiemelte: az ország legnagyobb, munkaigényes ágazatában, a kereskedelem és vendéglátásban ez különösen szembeötlő.

A veszteséget a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke szerint diákokkal még csak-csak lehetne pótolni, de a "digitális analfabéta" közmunkásokkal és a nyugdíjasokkal ez nehezen képzelhető el.

Utóbbi ötletet egyenesen a "nyugdíjas-politika csődjének beismeréseként" jellemezte:

"Először elzavartuk őket (...), és most nyugdíjasként próbáljuk meg őket visszaédesgetni."

A nyugdíjas-szövetkezeteket ugyanakkor életképes ötletnek tartja, mert "a nyugdíjasok többsége szeretne szervezett formában dolgozni".

A szövetség elnöke a katasztrofális munkaerőhiány megoldását a béremelésben, a hosszútávú alkalmazás biztosításában és a közmunkások használható piaci képzésében látja.