Habony Árpád Demján Sándorral magángéppel jött haza Hongkongból - a kötvénybizniszt intézték?

Mit kerestek ott?

A mai Magyar Nemzetben olvasható, hogy a Flightradar adatai alapján makaói reptérről érkezett péntek este egy Bombardier Global 6000-es típusú luxusrepülőgép Ferihegyre. Elsőként Demján Sándor milliárdos nagyvállalkozó hagyta el a fedélzetet, majd Habony Árpád, a miniszterelnök informális tanácsadója érkezett. Az utasok között volt még Békés Balázs nemzetközi adótanácsadó és ügyvéd, valamint Csányi Sándor OTP-vezér és Demján közös vállalatának a Granit Polus Groupnak a jogi alelnöke, Sallay András.

Mit kerestek Hongkongban?

A lap úgy tudja, hogy a letelepedési kötvények pénzügyeit intézték. A parokolóban érdeklődtek az utasoknál, de egyikük sem volt hajlandó nyilatkozni, Habony inkább ki sem jött az épületből. A rendőrök viszont megérkeztek, mert bejelentést kaptak, hogy "illetéktelen személyek" tartózkodnak a repülőtér parkolójában.

A letelepedési kötvények legnagyobb nyertese a Hongkongban bejegyzett Hungary State Special Debt Management (HSDDM) volt. Az elmúlt években nagyjából 96-133 milliárd forintos bevételük lehetett ebből, a kötvénybiznisz 85%-át ők intézték. Az utazás időzítése is fontos lehetett, ugyanis már csak két hétig áll nyitva az a jogi kiskapu, ami alapján lehetséges külföldi cégek adó- és járulékmentes adásvétele. A HSDDM tulajdonosai három Brit Virgin-szigetekre bejegyzett cég, az egyiket pont egy nappal azelőtt alapították, hogy Rogán Antal benyújtotta volna a letelepedési kötvényprogramra vonatkozó indítványát. Az üzlet kínai ága több szálon is kötődik a Habony-Rogán érdekkörhöz.

Kik voltak a többiek?

Békés Balázs egy elismert nemzetközi adótanácsadó, több mint 25 év szakmai tapasztalattal. Az ATV műsoraiban többször is szerepelt, ahol hallhattuk nyilatkozni külföldi adóeltitkolásról és az osztrák banktitok intézményről is.

Habony Árpád egyébként nem először járt Hongkongban, egy helyi bankár korábban egymillió forintos helikopteres városnéző túrát szervezett neki, aki egyben a HSSDF tulajdonosa is, az illető Jonathan Chan. A Magyar Nemzet megkérdezte Sallay Andrást is az útról, aki azt mondta, hogy nem ad felvilágosítást a Demján Csoport folyamatban lévő magán üzleti tárgyalásairól.  Azt is hozzátette, hogy a kötvények ügyével soha, semmilyen formában nem foglalkozott.

Frissítés: Jobbik: a fellegekben járnak

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője közleményben reagált: mint írta, Habony Árpád, a kormány médiaguruja szeret a fellegekben járni, hol Ibizán, hol a Távol-Keleten hódol eme hobbijának.Szerinte az is köztudott, hogy

Habony úgy él, mint egy multimilliárdos, holott a közvélemény által ismert vagyoni helyzete ezt nem teszi lehetővé.

Kitért rá, hogy a makaói térségből a korrupcióval és offshore mutyival átszőtt letelepedésikötvény-biznisznek köszönhetően rengeteg migráns és családtagja kapott magyar állampolgárságot.

„Ezt a piszkos üzletet felügyelte Habony Árpád is. A mostani utazás céljáról a kormány várhatóan nem fog semmilyen információt elárulni, feltehető, hogy újabb üzleti megállapodások születhettek akár a letelepedési kötvénnyel összefüggésben.”

- írta.

(Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet)