Zavar a baloldalon: Bangóné tagad, Gréczy tanulmányoz, Botka tilt

Állítólag Botka László megakdályozta, hogy az MSZP frakció paktumot kössön a Fidesszel.

Bangóné keddi sajtótájékoztatóján folyamatosan azt ismételgette az MSZP előző napi ajánlatával kapcsolatban, hogy az egész plakáttörvény egy Simicska-Fidesz bandaháború, és az nem is az MSZP-ről szól.

Ezt négy alkalommal is elmondta - így lapunk kérdésére is ez volt a válasza, amiben arról érdeklődtünk, hogy a szocialisták javaslatának nem az a célja, hogy eltűnjenek végre a jobbikos plakátok.

Arra a kérdésünkre, hogy miért szálltak akkor most ebbe bele, a politikus azzal érvelt, hogy ők csak a kampányfinanszírozást szeretnék átláthatóvá tenni, amire korábban is tettek ugyan kísérletet, csak azt mindig lesöpörte a Fidesz. Az N1TV kérdésére, miszerint nem furcsállja-e, hogy most mégis támogatná a szocialisták beadványát a nagyobbik kormánypárt, nemmel felelt Bangóné. Majd kijelentette, nincs paktum, és még úgysem döntött a javaslatról az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága.

Megkérdeztük, hogy pénteken ott lesz-e minden szocialista képviselő a parlamentben. Bangóné elmondta, hogy rájuk is vonatkozik a kötelező megjelenés, az MSZP fegyelmezett párt.

A Gyurcsány-párt elnöksége viszont csütörtökön tárgyal az MSZP javaslatáról, "nyilván az MSZP-nek 100 százalékig meg kellene győznie a DK-t, hogy nincs ebben mutyi, és arról is, hogy a véleménynyilvánítás joga nem korlátozódik" - válaszolta kérdésünkre Gréczy Zsolt.

Azt azonban hozzátette a szóvivő, hogy a DK számára elképzelhetetlen a Fidesszel való együttműködés, és szerinte mindenki levonja majd abból a következtetést, ha a szocialisták megszavazzák a plakáttörvényt, "ha ez MSZP és a Fidesz közösen létrehoz egy törvényt annak nyilván vannak a politikai következményei" - fogalmazott.

Botka söpör?

A két keddi sajtótájékoztatóval egy időben Botka László pártelnök az elnökségnek azt javasolta, az MSZP ne nyújtson be saját javaslatot, és továbbra se támogassa a Fidesz javaslatát – tudta meg a hvg.hu a párt kommunikációs igazgatójától. Botka felvetéséről hivatalosan a pártot vezető Országos Választási Bizottság dönt, az elnökség azonban nem ment szembe Botkával.

Azt tudni kell, hogy Botka korábban kizárással fenyegette meg azokat a szocialista képviselőket, akik együttműködnek a Fidesszel.