Két, oroszokkal üzletelő magyar cég is az Egyesült Államok szankciós listájára került

Két, oroszokkal üzletelő magyar cég is az Egyesült Államok szankciós listájára került

Az egyik cég a felszámolás alatt álló, fegyvergyártásban érintett Mátrix Metál Group Kft., amely egy Exiton nevű orosz cégnek küldött termékeket. David Pressmanék aggódnak, amiért a kormány egyre szorosabbra fűzi a kapcsolatot a Kremllel.

David Pressman pénteken arról tájékoztatta a magyar külügyminisztérium munkatársait, hogy az Egyesült Államok két magyarországi entitásra is szankciókat vetett ki - írta meg a 24.hu a budapesti amerikai nagykövet X-en közzétett tájékoztatása alapján.

Továbbra is aggodalommal figyeljük a magyar kormány döntését, amely szerint egyre szorosabbra fűzi a kapcsolatot a Kremllel, és továbbra is függésben tartja Magyarországot az orosz energiától.

– tette hozzá Pressman.

A Telex azt írja,

a fegyvergyártásban érintett cég a felszámolás alatt álló Mátrix Metál Group Kft., amely egy Exiton nevű orosz cégnek küldött termékeket, amelyeket Szuhoj vadászgépek gyártásához használtak fel.

Emellett egy légvédelmi rendszereket gyártó orosz céghez is juthatott a Mátrix által exportált elektronikus alkatrészekből. A 2024 februárja óta felszámolás alatt álló cég a VIII. kerület Korányi Sándor utcájának egyik bérházába van bejelentve, vezetője egy Vladimirs Boreckis nevű lett férfi, akinek egy rigai címe szerepel a cégadatok között.

A szankcionált cégek listáján szintén szerepel egy orosz cég magyarországi fióktelepe, ez a MezhRegionStroj, amely egy építőipari vállalat. A cég a Vosztok-projektnek nevezett olajipari megaberuházás egyik kivitelezője.

A vállalat magyar fióktelepét 2022 nyarán jegyezték be, székhelye a céginformációs adatok szerint az V. kerületi Veres Pálné utcában van. A fióktelep vezetője Igor Korkin, aki budapesti címmel szerepel a nyilvántartásban.

(Címlapkép: David Pressman amerikai nagykövet érkezik Weisz Árpád egykori labdarúgó és edző budapesti szobrának avatására a X. kerületi Eiffel Műhelyházhoz 2023. május 31-én. MTI/Máthé Zoltán)