„Nagyon kevés!” - A külföldiek ledöbbentek a magyar átlagfizetéseken

A Blikk külföldieket kérdezett meg arról, hogy szerintük mennyit keresnek a magyarok.

Az elhangzott tippek között a következő összegek voltak: 250 ezer forint, 1000-1500 euró (kb. 308-460 ezer forint), 3000 euró (kb. 924 ezer forint), 3000 dollár (kb. 813 ezer forint), 1 millió forint (!).

Majd jött az igazság pillanata, és a megkérdezett külföldieket szembesítették azzal, hogy Magyarországon a havi nettó átlagfizetés valójában 600-700 euró (kb. 184-215 ezer forint) körül van. Volt olyan megkérdezett, aki azonnal elnevette magát, többen azt mondták, hogy ez nagyon kevés, nagyon alacsony. Egy férfi megjegyezte, hogy ez feleannyi, mint amennyit Angliában lehet keresni havonta. Egy másik pedig kijelentette:

„Ennyiből nem éled túl ebben a városban. Talán két műszakban kell dolgoznod.”

Az is elhangzott, hogy ez „rossz, egy rossz vicc”. Akadt olyan optimista külföldi is, aki azt mondta, hogy „jobb lesz, mert mennyi is volt tíz éve a fizetés?” Szerinte az Európai Unió előtt 600 euró rengeteg pénznek számított. „Ha az országod gazdag, akkor többet tud fizetni” - tette hozzá a férfi, majd kijelentette:

„Ítélkezni könnyű, ítélkezni mindenki tud. Nem. Jobb megtalálni a megoldást.”

Egy kevésbé meglepődött férfi csak annyit mondott:

„Nos, ez Kelet-Európa, szóval a fizetések alacsonyabbak.”

Egy fiatalember szerint „ez elképesztő”, és nem tudja, hogy lehet túlélni 600 dollárral egy hónapban. „Igen, ez elég kínos” - tette hozzá a barátja.

Két hete tartottak Budapesten előadást és pódiumbeszélgetést a béremelés témájában. A rendezvény bevezetőjeként bemutatásra került Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Kutatóintézet (ETUI) munkatársának „Miért szükségszerű Közép-Kelet-Európában megemelni a béreket?” című tanulmánya, majd szakszervezeti vezetők részvételével vitatták meg a lehetőségeket, illetve többek között szó esett a Jobbik európai béruniót célzó kezdeményezéséről is. Korábban Kövér László fideszes házelnök arról beszélt, hogy a kelet-európaiak kevesebb fizetéssel is beérik.